Πολιτική|01.09.2020 20:53

Κορονοϊός – Τσιόδρας: Η μάσκα είναι αναγκαίο κακό, θα υπάρξει ξανά η αγκαλιά

Newsroom

Εκτενή αναφορά στη χρήση μάσκας έκανε -στην πρώτη πρώτη του εμφάνιση, έπειτα από καιρό- την Τρίτη ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, θεωρεί «τη μάσκα μαχαίρι με δυο όψεις για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και τώρα στις κοινωνικές μας δραστηριότητες». Χαρακτήρισε δε τη μάσκα ένα προσωπικό lockdown, ένα αναγκαίο κακό.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές πως η χρήση της πρέπει να γίνεται σωστά και ότι τα σταγονίδια από ένα φτέρνισμα μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 8 μέτρα. Πάντως, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η μάσκα προτείνεται από τον ΠΟΥ και τη Unicef. Μόνη της όμως δεν προστατεύει, αλλά πρέπει να γίνεται και αερισμός των χώρων. Ο ιός μεταδίδεται από σταγονίδια και η μάσκα προστατεύει αυτόν που την φοράει και πιο πολύ τους άλλους.

Τι είπε για τη μάσκα στα νήπια και τα παιδιά

Ειδικά για τα νήπια και τα παιδιά των πρώτων τάξεων του Δημοτικού μπορεί η μάσκα να έχει προβλήματα και γι’ αυτό μπορεί να γίνεται και διάλειμμα μάσκας, όπως σημείωσε. «Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε εμείς οι μεγάλοι», είπε ακόμα. Τα παιδιά πρέπει να κατανοήσουν τον σκοπό της και να την αντιμετωπίσουν ως μια ευχάριστη δραστηριότητα. Στα μικρά παιδιά θα χρησιμοποιήσουμε το παιχνίδι και στα μεγαλύτερα με την πληροφόρηση.

Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι μπορούμε να επιβραβεύουμε τα παιδιά για τη χρήση μάσκας αντί να τα τιμωρούμε. Να απαντάμε στα παιδιά με ειλικρίνεια. Αν φερθούμε σωστά, είπε, θα έρθει το εμβόλιο και θα ξεπεράσουμε τον φόβο και θα επανέλθει η αγκαλιά.

Μην ακούτε τους ψευδοεπιστήμονες

Η Ελλάδα και όλος ο κόσμος θα μάθει να ζει με την πανδημία και όλοι πρέπει να παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Να ακούμε τους ειδικούς και όχι τους ψευδοεπιστήμονες, είπε κλείνοντας.

ΚορονοϊόςμάσκαΣωτήρης Τσιόδρας