Πολιτική|02.09.2020 20:36

Οκτάι: Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν τα λάθη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο

Newsroom

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην Τουρκία μετά την απόφαση για μερική άρση του εμπάργκο στην Κύπρο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter έγραψε ότι «η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου γνωρίζουν τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος τους στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αίροντας το εμπάργκο όπλων στην Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου επαναλαμβάνουν τα λάθη που έκανε η Ευρώπη στο νησί».

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του OPEN TV και του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, σημειώνει, επίσης, ότι «ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα που θα θέσουν υπό εγγύηση την ασφάλεια, τη γαλήνη και την ευημερία της ΤΔΒΚ και των Τουρκοκυπρίων απέναντι σε τέτοιες προσεγγίσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο σύγκρουσης στην περιοχή. Ως έθνος είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι να χαλάσουμε μαζί αυτά τα παιχνίδια, να πορευτούμε μαζί στο μέλλον και να μην συγχωρέσουμε όσους συμμετέχουν σε αυτά τα παιχνίδια».

Πιέσεις σε Ερντογάν και με την άρση του εμπάργκο από τις HΠΑ

Σημειώνεται ότι πλήθος αντιδράσεων και έντονο παρασκήνιο περιλαμβάνει η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Open Tv στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου, «πρόκειται για μία καλή εξέλιξη που έρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, οι οποίες είναι θύματα της άνευ προηγουμένου επιθετικότητας της κατοχικής Τουρκίας. Από την πλευρά της αποστολής μηνυμάτων, η κίνηση για άρση του εμπάργκο ήρθε την κατάλληλη στιγμή αν και ο Ταγίπ Ερντογάν απέδειξε ότι δεν ακούει ούτε τον φίλο του τον πρόεδρο Τραμπ».

Η Τουρκία ήδη εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της μέσω του τουρκικού υπουργείου ΕξωτερικώνΌπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και θα δηλητηριάσει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η υπογραφή μιας τέτοιας απόφασης από τις ΗΠΑ δηλητηριάζει το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και δεν είναι συμβατή με το πνεύμα της συμμαχίας. Η απόφαση των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης αγνοεί την ισότητα και τις ισορροπίες μεταξύ των δύο λαών στο νησί. Είναι βέβαιο ότι αυτή η απόφαση θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η υπογραφή μιας τέτοιας απόφασης από τις ΗΠΑ δηλητηριάζει το περιβάλλον ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και δεν είναι συμβατή με το πνεύμα της συμμαχίας. Αναμένουμε από τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτήν την απόφαση και να υποστηρίξουν τις καταβαλλόμενες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Διαφορετικά, η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, έχοντας νομική και ιστορική ευθύνη, είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού και να λάβει αποφασιστικά μέτρα», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

To παρασκήνιο της άρσης του εμπάργκο

Σύμφωνα με το HellasJournal o υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και του ανακοίνωσε την απόφαση του Προέδρου Τραμπ. Μίλησαν για την επιθετικότητα της Τουρκίας, μίλησαν για την Αμμόχωστο και το Κυπριακό και την προκλητικότητα της κατοχικής δύναμης σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Πομπέο είπε στον κ. Αναστασιάδη ότι η άρση του εμπάργκο εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και της Κύπρου, την οποία θεωρεί εταίρο της Ουάσιγκτον.

Από πλευράς ουσίας, η κίνηση είναι θετική καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί πια να προμηθευτεί αμερικανικά όπλα, όχι όλων των ειδών, ακόμα. Και επίσης, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες, πρέπει να δώσει έγκριση το Κογκρέσο, που λόγω των δεσμών της κυπριακής κοινότητας στις ΗΠΑ με βουλευτές και γερουσιαστές δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπάθησε πολύ να σταματήσει την άρση του εμπάργκο και δεν τα κατάφερε. Η άρση του εμπάργκο επιτεύχθηκε έπειτα από προσπάθειες των γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο και της ομογενειακής οργάνωσης HALC.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ, δήλωσε ότι με την απόφαση για άρση του εμπάργκο εξυπηρετούνται τα κυπριακά και τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα.

κρίση στη ΜεσόγειοΦουάτ ΟκτάιΚύπροςεμπάργκο