Πολιτική|02.09.2020 20:37

Μήνυμα Πομπέο σε Ελλάδα και Τουρκία: Πρέπει να μειωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο

Newsroom

«Να μειωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο», κάλεσε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε σήμερα την Ελλάδα και την Τουρκία να «μειώσουν τις εντάσεις» για να σταματήσει η κλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Καλούμε όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

H τουρκική παραβατικότητα στην επικοινωνία των υπουργών Άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας

Νωρίτερα, την Τετάρτη επικοινωνία για τα ελληνοτουρκικά είχαν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέλυσε στην κ. Παρλί την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ανατολική Μεσόγειο με την τούρκικη παραβατικότητα, τις προκλήσεις και την παρουσία του Oruc Reis σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ενώ οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για τις τελευταίες εξελίξεις στα εξοπλιστικά.

Πάντως, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στέλνει νέο μήνυμα στην Τουρκία (και στη χώρα μας) ο τουρκικός Τύπος και συγκεκριμένα η Γενί Σαφάκ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN TV και του ethnos.gr στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, 

τα ελληνικά νησιά Ρόδο και Καστελόριζο θα προσεγγίσει το τουρκικό πλοίο Oruc Reis για να διεξάγει έρευνες για φυσικό αέριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, το Oruc Reis στη δεύτερη και την τρίτη φάση της αποστολής του θα διεξάγει έρευνες μέχρι εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα του Καστελόριζου και της Ρόδου.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, το οποίο έχει επιχειρήσει σε μία έκταση πάνω από 2.000 χιλιόμετρα μέχρι στιγμής, θα συνεχίσει τις έρευνές του μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ, ενώ συνολικά αναμένεται να επιχειρήσει σε μία θαλάσσια έκταση άνω των 15.000 χιλιομέτρων.

Ετοιμη να απαντήσει η ελληνική πλευρά 

Τις επόμενες κινήσεις του σχεδιάζει το ελληνικό Επιτελείο καθώς η συμπεριφορά της Τουρκίας δείχνει ότι οι προκλήσεις και η προσπάθεια ευθείας αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα συνεχιστούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του hellasjournal.com, με τις τρεις παράνομες Νavtex οι οποίες καλύπτουν η μια την άλλη, όλο και πιο βόρεια, γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία δοκιμάζει τις αντοχές του πολιτικού και στρατιωτικού Επιτελείου, προσεγγίζοντας όσο το δυνατό περισσότερο μπορεί το νοτιοανατολικότερο νησί της ΕΕ και της Ελλάδας, το σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στοχοποίησε τις τελευταίες ημέρες τη Μεγίστη για τις εικόνες του τμήματος Εθνοφρουράς που αποβιβάστηκε στο ακριτικό νησί. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε την Τρίτη ότι «αν η στρατιωτική επάνδρωση του Καστελόριζου υπερβαίνει τις συμφωνίες, τότε η Ελλάδα θα είναι εκείνη που θα χάσει». Ανώτατες πηγές εξηγούσαν πως βέβαιο είναι ότι εφόσον η Τουρκία πάρει την απόφαση για ένα βήμα κλιμάκωσης, η απάντηση που θα λάβει θα είναι συντριπτική για εκείνη.

Μάικ ΠομπέοΤουρκίακρίση στη ΜεσόγειοΑνατολική Μεσόγειος