Πολιτική|04.09.2020 11:31

Τα επόμενα 6 βήματα της Αγκυρας στη Μεσόγειο - Τι αναφέρει τουρκικό δημοσίευμα

Μαρία Ζαχαράκη

Με 6 στρατηγικά βήματα ετοιμάζεται να απαντήσει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι στις αντίπαλες χώρες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τουρκιγέ». «Η Άγκυρα θα απαντήσει στη Δύση και τη συμμορία του φυσικού αερίου με 6 στρατηγικά βήματα, που θα λάβει στην καυτή ζώνη αλλάζοντας τις ισορροπίες», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Στα σχέδια της Αγκυρας, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο είναι:

  1. Να κατασκευαστούν θαλάσσιες και αεροπορικές βάσεις τόσο στα Κατεχόμενα όσο και στη Λιβύη
  2. Στρατός, μονάδες τεθωρακισμένων και αντι-πυραυλικά συστήματα να σταλούν στα Κατεχόμενα
  3. Να ανοίξει τα Βαρώσια στα Κατεχόμενα
  4. Η βάση UAV στο Γκετσίτκαλε (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) να μετατραπεί σε ισχυρή αεροπορική βάση
  5. Να επανεξετάσει τη χρήση της βάσης Ιντζιρλίκ
  6. Στην ανατολική Μεσόγειο η έκδοση NAVTEX για νέες περιοχές να συνεχιστούν.

Οι S-400 να ενεργοποιηθούν

Το άλλο χαρτί που σκέφτεται επίσης η Άγκυρα να χρησιμοποιήσει είναι η θέση σε λειτουργία του αντι-πυραυλικού συστήματος S-400, το οποίο μπορεί να καλύψει την ανατολική Μεσόγειο και να «δημιουργήσει» μία de facto ζώνη απαγόρευσης πτήσεων αεροσκαφών άλλων κρατών.

«Η πρωτοβουλία για τους S-400 ανήκει πλέον αποκλειστικά στην Τουρκία. Έχει τη δυνατότητα να τους ενεργοποιήσει μέσα σε μία ώρα», ανέφερε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρωσικών Σπουδών στην Άγκυρα, Σαλίχ Γιλμάζ, σε tweet του, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει ολοκληρώσει τη δοκιμή των συστημάτων ραντάρ κι έχει ενεργοποιήσει το λογισμικό για την αναγνώριση εχθρικών αεροσκαφών.

Οι S-400 ατού για την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο

Η κίνηση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα S-400 αποδεικνύεται «ατού» τώρα στην ανατ. Μεσόγειο, σχολιάζουν διάφοροι Τούρκοι εμπειρογνώμονες στα ΜΜΕ της χώρας.  «Αυτές οι απειλές που αντιμετωπίζει σήμερα η Τουρκία δείχνουν το πόσο σωστός ήταν ο χρόνος και πόσο σωστή η απόφαση να αγοράσει τους S-400. Αν και ακόμη δεν έχουν ενεργοποιηθεί, ωστόσο μία εγκατάσταση και λειτουργία τους σύντομα, θα κάνει την ανατολική Μεσόγειο ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», επισημαίνεται, καθώς τα ξένα αεροσκάφη θα φοβούνται να πετάξουν για να μην εντοπιστούν και αναχαιτιστούν από το αντι-αεροπορικό σύστημα της Τουρκίας.

Άγκυρακρίση στη Μεσόγειοτουρκικά ΜΜΕΤουρκίαΑνατολική Μεσόγειος