Πολιτική|04.09.2020 19:29

Η ένταση με την Ελλάδα «βουλιάζει» την τουρκική λίρα - Νέο ιστορικό χαμηλό

Μαρία Ζαχαράκη

Σε νέο ιστορικό χαμηλό έπεσε η τουρκική λίρα σήμερα Παρασκευή λόγω της έντασης με την Ελλάδα, όπως εκτιμούν αναλυτές της αγοράς. Η συνεχιζόμενη αστάθεια και αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο προκάλεσε την υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος κατά 0,1% στα 7,4558 ανά δολάριο και στα 8,83 ανά ευρώ.

Εκτός από τις πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις με την Ελλάδα, οι επενδυτές αμφισβήτησαν επίσης τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και δεν έδειξαν σημάδια μείωσης.

Η λίρα υποχωρεί έναντι των ξένων νομισμάτων για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε την Ελλάδα να ξεκινήσει διάλογο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε τελικά εφικτό, μετά την άρνηση της Τουρκίας να αποσύρει το στόλο της από την ανατ. Μεσόγειο, και οι αγορές σήμερα «ξύπνησαν» ανήσυχες.

Η λίρα αποδυναμώθηκε επίσης μετά την ανακοίνωση της τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας ότι ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή άλλαξε λίγο τον Αύγουστο σε σύγκριση με πριν από ένα μήνα. Ο δείκτης CPI ανέρχεται πλέον στο 11,77% ετησίως. Οι επενδυτές καλούν την τράπεζα να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς, που είναι τώρα στο 8,25%, για να αποδείξει ότι είναι σοβαρή να αντιμετωπίσει την αύξηση των τιμών. Οι τιμές των παραγωγών σημείωσαν άνοδο στο 11,53% από 8,33% τον Ιούλιο.

Η κεντρική τράπεζα έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα υπερασπιζόμενη τη λίρα φέτος. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει ενισχύσει τη νομισματική της πολιτική, αλλά απέφυγε να αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς καθώς αντιτίθεται έντονα ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια στην Τουρκία είναι πληθωριστικά.

Τουρκίακρίση στη Μεσόγειοτουρκική λίρα