Πολιτική|07.09.2020 15:42

Συνάντηση Δένδια - Μπαρτόλο: Η Ελλάδα ούτε απειλεί, ούτε απειλείται

Newsroom

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο, με τον Nίκο Δένδια να τονίζει στις δηλώσεις του πως η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που απειλεί γείτονες με πόλεμο.

«Η Τουρκία προβαίνει σε πρωτοφανείς ευθείες απειλές», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, σημειώνοντας πως οι προκλήσεις της Τουρκίας απαιτούν κοινές απαντήσεις. Κάλεσε την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ξεκαθαρίζοντας πως διάλογος με εκβιασμούς δεν νοείται.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Εβαρίστ Μπαρτόλο, πρόσθεσε ότι η γειτονική χώρα «προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις, πρωτοφανείς ευθείες απειλές, ασκήσεις με πραγματικά πυρά, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλοιώνει θρησκευτικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο στο Μεταναστευτικό».

Και συνέχισε: «η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο αλλά στη βάση του διεθνούς δικαίου για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς, δηλαδή υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ». Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «διάλογος με την παρουσία τουρκικών ερευνητικών δεν νοείται. Η Ελλάδα δεν απειλεί, δεν εκβιάζει, επίσης δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται», ενώ κατέληξε: «συζητάμε και κατά τη διάρκεια του γεύματος για την κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας των προκλητικών και παράνομων ενεργειών ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Μετά τις συνομιλίες υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης. 

Νίκος ΔένδιαςΜάλτακρίση στη Μεσόγειο