Πολιτική|09.09.2020 07:24

Ισχυρό μήνυμα στήριξης αναμένει η Αθήνα από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στην Κορσική

Σπύρος Μουρελάτος

Παραμονές της κρίσιμης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική στο περιθώριο της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναμένεται μεταξύ άλλων να σταλεί μήνυμα στήριξης της Ελλάδος και καταδίκης της τουρκικής επιθετικότητας, η Αθήνα μεταφέρει το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας εντός της ημέρας συζήτηση στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων.

«Η Ελλάδα ζήτησε και κατάφερε να πραγματοποιηθεί πολιτική συζήτηση για την τουρκική επιθετικότητα στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο. Δεν μπορεί να βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο. Η πολιτική συζήτηση προηγείται των όποιων παραμέτρων της όποιας συζήτησης σε τεχνικό επίπεδο», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, επιχειρώντας προδήλως να υποβαθμίσουν την δέσμη ιδεών του Γενς Στόλτενμπεργκ για την απεμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου. Τα ίδια πρόσωπα εξηγούσαν πως η Αθήνα δεν απορρίπτει την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, τουναντίον, αναμένεται να καταθέσει τις παρατηρήσεις της όταν θα είναι έτοιμη, πιθανώς στο ραντεβού, που έχει οριστεί για αύριο Πέμπτη.

Αντέτειναν, ωστόσο, πως δεν μπορεί να εκκινήσει μία συζήτηση τεχνικής φύσεως για το ποιοι κανόνες θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, ώστε να αποσοβηθεί μία στρατιωτική αναμέτρηση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, όταν δεν τίθεται επί τάπητος η γενεσιουργός αιτία της έντασης και κατ’ επέκταση της συσσώρευσης δυνάμεων στην περιοχή, που είναι η τουρκική προκλητικότητα, μέσω του πλου του Oruc Reis εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο Έλληνας αντιπρόσωπος έχει λάβει σαφείς οδηγίες να επαναλάβει την πάγια θέση της Ελληνικής κυβέρνησης ότι τυχόν επανεκκίνηση της διαδικασίας του Ελληνοτουρκικού διαλόγου προϋποθέτει την αποκλιμάκωση της έντασης και εν προκειμένω την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε σε τηλεδιάσκεψη χθες το απόγευμα με το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι η Αθήνα τάσσεται παγίως υπέρ του διαλόγου, ωστόσο, αυτός δεν μπορεί να γίνει υπό το κράτος απειλών και υπό την παρουσία τουρκικών σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού της γείτονος εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στην τουρκική επιθετικότητα των τελευταίων ετών στην ευρύτερη περιοχή επικαλούμενος μεταξύ άλλων τις επεμβάσεις της στη Συρία και τη Λιβύη για να στοιχειοθετήσει την θέση της Αθήνας ότι η Τουρκία είναι ο ταραξίας της περιοχής. Είναι σαφές, εξάλλου, ότι το ΕΛΚ εξελίσσεται σε διαπύρσιο υποστηρικτή των ελληνικών θέσεων έναντι της Τουρκίας. Σε διαδοχικές αναρτησεις, στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter, το ΕΛΚ καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει ενθέρμως Ελλάδα και Κύπρο αποσαφηνίσει υπό ποιες συνθήκες θα ενεργοποιηθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, που θα πρέπει να πλήττουν, όπως λέγεται χαρακτηριστικά το… πορτοφόλι του Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ, ισχυρό μήνυμα στήριξης των ελληνικών θέσεων και καταδίκης των παράνομων τουρκικών ενεργειών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προσδοκά η Αθήνα από την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, που διοργανώνει αύριο ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στην Κορσική, περίπου δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη, ειδική σύνοδο των ηγετών της ΕΕ, όπου θα επανεξεταστεί συνολικά η σχέση ΕΕ – Τουρκίας.

Τα σπουδαία, πάντως, θα προκύψουν προ της Συνόδου και εν προκειμένω στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν, όπου αναμένεται να «κλειδώσουν» οι βασικοί άξονες της στρατηγικού χαρακτήρα αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος – Γαλλίας, τόσο σε ό,τι αφορά στην προμήθεια εξοπλισμών, όσο και σε ό,τι αφορά στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, αλλά και το επόμενο ραντεβού τους, όπου θα πέσουν και οι σχετικές υπογραφές, πιθανώς έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Μετά την χθεσινή, νέα επικοινωνία του Υπουργού Αμύνης και της Γαλλίδας ομολόγου του,  Φλοράνς Παρλί, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η Αθήνα συζητά την προμήθεια 18 νέων και μεταχειρισμένων γαλλικών μαχητικών αεροσκάφων, 4ης γενιάς, τύπου Rafale, ενώ μεταξύ άλλων φαίνεται πως έγινε και συζήτηση για την αγορά φρεγατών Fremm.

Σε κάθε περίπτωση η νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν επαναβεβαιώνει την κοινή βούληση της Αθήνας και του Παρισιού να καταστήσουν σαφές προς τον Ερντογάν πως τυχόν συνέχιση της επιθετικότητας θα σηματοδοτήσει την ενεργοποίηση σοβαρών αντιμέτρων σε κάθε επίπεδο.

Ευρωμεσογειακή ΣύνοδοςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκίακρίση στη Μεσόγειο