Πολιτική|09.09.2020 23:38

Η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ την απόσυρση του Oruc Reis

Μαρία Ψαρά

Ολοκληρώθηκε περίπου στις 16:00 (ώρα Ελλάδος) η Συνεδρίαση των Μόνιμων Αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ, η οποία είχε ξεκινήσει περίπου στις 11 το πρωί. Πηγή του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι έγινε μια καλή συζήτηση, χωρίς υψηλούς τόνους όπου ακούστηκαν όλες οι θέσεις.

Ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος έκανε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την Ανατολική Μεσόγειο και τα ζητήματα ασφαλείας (Ρωσία, Λιβύη κ.λπ) περιγράφοντας την κατάσταση ως έχει.

Η λογική της τοποθέτησής του ήταν ότι «όταν υπάρχει τέτοια ένταση μεταξύ δύο Συμμάχων του ΝΑΤΟ, αυτό επηρεάζει την ασφάλεια για όλη τη Συμμαχία. Γιατί αν υπάρχει ένταση, πώς να αντιμετωπιστούν οι εξωτερικές απειλές;» Και φυσικά επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας για την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων (Oruc Reis και τα συνοδευτικά του).

Η Τουρκία είπε αυτά που λέει και δημόσια: «Διάλογο άνευ προϋποθέσεων, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι, η Ελλάδα δεν είναι». Πολλές ακόμη χώρες πήραν το λόγο στη συνέχεια, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Ολες προέτρεψαν σε διάλογο. Δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες για προϋποθέσεις ή όχι. Ειδικά η Γερμανία, είπε ότι στην πολιτική διαπραγμάτευση, μπορεί να υπάρχουν προϋποθέσεις, όχι όμως και στην στρατιωτική διαπραγμάτευση.

Το στρατιωτικό σκέλος αναμένεται να συνεχιστεί αύριο, αλλά ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί αν θα γίνει από την πλευρά της Ελλάδας. Μάλιστα αναμένεται απάντηση από το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας. Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει, αφού υπάρχει καθολική παρότρυνση και δεν είναι εύκολο για την Ελλάδα να επιβεβαιώνει την Τουρκία ότι δεν προσέρχεται σε διάλογο. Άλλωστε, δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσει κιόλας. 

NATOκρίση στη ΜεσόγειοΑνατολική Μεσόγειος