Πολιτική|09.09.2020 23:36

Μιχάλης Ιγνατίου: Απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Λαβρόφ και τουρκική επιθετικότητα

Newsroom

Διπλή τοποθέτηση υπήρξε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόσο για την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο όσο και για τις αιχμές που άφησε για την πολιτική των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο, την Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου, από την Κύπρο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open Tv ο ανταποκριτής του Ανοιχτού Καναλιού στην Ουάσινγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου. 

«Η κόντρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που ξεκίνησε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συνεχίστηκε με την απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι Αμερικανοί είναι αυτοί που δημιουργούν τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε αρχικά ο Μιχάλης Ιγνατίου.  Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για έξωθεν παίκτες, όπως οι ΗΠΑ που «προσπαθούν να συμβάλλουν στις συγκρούσεις παρά στις ειρηνικές λύσεις». 

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «οι ΗΠΑ βλέπουν την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ως στρατηγικό χώρο» και τόνισε ότι «συνεργαζόμαστε ενεργά με τους εταίρους μας συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προώθηση μεγαλύτερης ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN, « οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι ανταγωνίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο για να προστατεύσουν τα στρατηγικά και οικονομικά τους συμφέροντα. Η Κυπριακή δημοκρατία βρέθηκε ξαφνικά στο κέντρο αυτού του ανταγωνισμού. Η Αμερική έχει δράσει επιθετικά το τελευταίο διάστημα στην ανατολική Μεσόγειο και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι επιστρέφει ενεργά στη συγκεκριμένη περιοχή θέλοντας πάντα να περιορίσει την ισχύ της Ρωσίας».

Τοποθέτηση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκική επιθετικότητα 

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθετήθηκε και για την τουρκική επιθετικότητα. Μιλώντας στο Open δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους σε περιοχές που η Ελλάδα και η Κύπρος “διεκδικούν δικαιοδοσία” στην Ανατολική Μεσόγειο». Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου οι λέξεις «διεκδικούν δικαιοδοσία» είναι ενοχλητικές και εντελώς λάθος.

κρίση στη Μεσόγειοτουρκική προκλητικότηταΑνατολική ΜεσόγειοςΗΠΑΣτέιτ ΝτιπάρτμεντΚύπρος