Πολιτική|11.09.2020 17:54

Αλλαγές στην Προεδρία της Κυβέρνησης: Πώς θα διαρθρωθεί, ποιοι οι σκοποί της

Σοφία Φασουλάκη

Έτοιμη είναι στα χαρτιά τουλάχιστον η Προεδρία της Κυβέρνησης, ο οργανισμός που αναμένεται να συσταθεί, κατ’επιταγή πρόσφατο νόμου (4622/2019) που αφορά στο επιτελικό κράτος. Οι αρμοδιότητες και το οργανόγραμμά της πήραν τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο κατατέθηκε στο ΣτΕ για επεξεργασία.

Βασικός στόχος της Προεδρίας της Κυβέρνησης είναι η υποστήριξη του Πρωθυπουργού στην άσκηση των καθηκόντων τους, έτσι ώστε «να διασφαλίζεται η συνοχή και η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου» όπως αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα, η υλοποίηση της επικοινωνιακής στρατηγικής της κυβέρνησης αλλά και η υποστήριξη του υπουργικού συμβουλίου. Ακόμη, στο έργο της, προβλέπεται  η λήψη όλων εκείνων των   αναγκαίων  μέτρα για την καλή νομοθέτηση.

Η Προεδρία της Κυβέρνησης θα περιλαμβάνει τις εξής Γενικές Γραμματείες:

α) Πρωθυπουργού,

β) Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων,

γ) Συντονισμού,

δ) Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και

ε) Ειδική Γραμματεία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος  (Ο.Π.Σ.) Παρακολούθησης και Αξιολόγησης του Κυβερνητικού Έργου.

Ειδικότερα, η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού συγκροτείται από 16 τομείς-γραφεία. Μεταξύ των γραφείων που προβλέπονται στην εν λόγω Γενική  Γραμματεία, εκτός του ιδιαίτερου γραφείου, είναι γραφείο:

1) Τύπου,

2) Επικοινωνίας,

3) Στρατηγικής και Πολιτικής Επικοινωνίας,

4) Στρατηγικού Σχεδιασμού,

5) Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας,

6) Διπλωματικό,

7) Νομικό,

8) Οικονομικό,

9) Κοινωνικών Υποθέσεων,

10) Μακεδονίας, κ.λπ.

Ακόμη, προβλέπεται και ένα αυτοτελές τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης, στις αρμοδιότητες του οποίου υπάγονται ο σχεδιασμός και η δράση κατά την διάρκεια  πολέμου.

Στους «επιχειρησιακούς στόχους» της διεύθυνση εποπτείας της ίδιας Γενικής Γραμματείας, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνεται:

1) «η κατά το Σύνταγμα και το νόμο άσκηση κρατικής εποπτείας» στα μέσα ενημέρωσης, στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ,

2) η επεξεργασία και διαμόρφωση κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου για την οργάνωση και λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης, 

3) η ρύθμιση των όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων διανομής του έντυπου Τύπου και των επαγγελματικών οργανώσεων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης,  

4) η εποπτεία των φορέων του ευρύτερου Δημόσιου τομέα ως προς την εφαρμογή των επικοινωνιακών τους προγραμμάτων.

Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, η Προεδρία της Κυβέρνησης θα απασχολεί 440 άτομα, εκ των οποίων, οι 100 θέσεις θα είναι μετακλητών υπαλλήλων και οι 340  οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και δημοσιογράφων.

Από τις 340 θέσεις προσωπικού οι 210 θα είναι θέσεις μονίμων υπαλλήλων δημοσίου δικαίου και οι 130 θα είναι θέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Η Προεδρία της Κυβέρνησης θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 184.800 ευρώ.

κυβέρνησηεπιτελικό κράτοςΣυμβούλιο της ΕπικρατείαςΠροεδρικό Διάταγμα