Πολιτική|13.09.2020 10:38

Το μήνυμα της Γαλλίας για την αγορά των Rafale από την Ελλάδα - Πότε θα τα πάρει η Ελλάδα

Newsroom

Η πρώτη αντίδραση του Παρισιού, μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για αγορά από την Ελλάδα οκτώ αεροσκαφών Rafale, καταγράφηκε μέσω ανάρτησης της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας.

Λίγες ώρες μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Φλορέν Παρλύ με ανάρτησή της σημειώνει ότι πρόκειται για εξαιρετικά νέα. «Η Ελλάδα ανακοίνωσε την επιθυμία της να αποκτήσει 18 Rafale. Αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τη γαλλική αεροναυπηγική βιομηχανία και μία πρωτιά: Μια ευρωπαϊκή χώρα θέλει να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Το αποτέλεσμα μιας πολιτικής εξαγωγών που ακολουθώ με συνέπεια από το 2017», έγραψε στο twitter.

T

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη την αγορά 18 αεροσκαφών Rafale, τεσσάρων υποβρυχίων και άλλων οπλικών συστημάτων, σε μία πρόθεση της κυβέρνηση για σημαντική ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. 

Πότε θα πάρει η Ελλάδα τα Rafale 

Ο έμπειρος αεροναυπηγός και εκδότης του περιοδικού «Πτήση και Διάστημα», Φαίδων Καραϊωσηφίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Ό,τι Συμβαίνει» με τη Φαίη Μαυραγάνη στο OPEN TV, αναφέρθηκε στον χρόνο που θα παραλάβει η χώρα μας τα 18 Rafale. Χαρακτηριστικά, ο κ. Καραϊωσηφίδης ανέφερε ότι κανονικά χρειάζονται έξι μήνες μόνο για να μπουν οι υπογραφές για αγορά αεροπλάνων. «Αυτά τα Rafale που θα πάρουμε είναι μεταχειρισμένα, άρα κι ετοιμοπαράδοτα και θα μας τα παραδώσουν στους επόμενους μήνες. Μετά θα πρέπει να γίνει και εκπαίδευση των χειριστών. Σας αποκαλύπτω ότι θα είναι μάχιμα σε έναν χρόνο και το ίδιο η μοίρα που θα συγκροτηθεί». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Rafale έχουν κόστος 75 εκατ. ευρώ το ένα και είναι πιθανότατα έξι ετών, κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν να έχουν λάβει μέρος και σε πολεμικές επιχειρήσεις. 

Κυριάκος Μητσοτάκηςκρίση στη ΜεσόγειοRafaleΓαλλίαΑνατολική Μεσόγειος