Πολιτική|13.09.2020 16:59

Μητσοτάκης: Σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία - Η μάσκα μπορεί να μας προστατεύσει

Newsroom

Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία.

«Είναι μία πολιτική που ακολουθούν όλες οι χώρες του κόσμου. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι, δεν θέλουμε να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σχολείο. Όλα θα είναι έτοιμα. Η Ελλάδα εξ όσων γνωρίζω είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία παρέχει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δωρεάν μάσκες. Δεν ήταν εύκολο να οργανωθεί αυτή η διανομή των μασκών σε όλη την επικράτεια, ώστε να είμαστε έτοιμοι αύριο. Θα είμαστε έτοιμοι με τις μάσκες στα σχολεία χρόνια και θέλω να ευχαριστήσω την ΚΕΔΕ, η οποία έβαλε πλάτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. 

«Θέλω να κάνω μία έκκληση προς όλους. Η χρήση μάσκας είναι το πιο προστατευτικό μέτρο για να μας προστατέψει από ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού. Ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο να τη φοράς για μία ολόκληρη μέρα. Όμως, αυτό μας λένε οι ειδικοί και θα ζητήσω πραγματικά από όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις γιατί είναι για το καλό τους. Είναι για το καλό των παιδιών των γονέων αλλά και των παππούδων. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορονοϊό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τον ιό πίσω στο σπίτι στους γονείς και κυρίως στους παππούδες και τις γιαγιάδες, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί υπέδειξαν τη χρήση μάσκας σε όλες τις ηλικίες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Δεν ανοίγουν όλα τα σχολεία τη Δευτέρα

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας τονίζει πως κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα σχολεία σε περιοχές με επιβαρυμένο υγειονομικό φορτίο.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ιχνηλάτησης κρουσμάτων κορονοϊού και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών
λοίμωξης COVID-19 σε σχολεία, το υπουργείο έχει λάβει εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, για προσωρινή αναστολή λειτουργίας των σχολείων από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου των ακολούθων σχολικών μονάδων:

  • όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου και
  • όλων των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Επίσης σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας από τις 14 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου για προληπτικούς λόγους τίθενται οι ακόλουθες σχολικές μονάδες:

  • του Δημοτικού Σχολείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου
  • του Νηπιαγωγείου Ειδικής Αγωγής Καλλιθέας Λήμνου της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου και
  • του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας Ημαθίας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.

Τέλος, ενημερώνει ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα διαχείρισης, Task Force, με την σύμπραξη των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους Διευθυντές Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων στα σχολεία. Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου μετά τις 9 π.μ. είτε μέσω τηλεφώνου, στα τηλέφωνα 213 1510984, 213 1510985 και 213 1510986, είτε μέσω email στη διεύθυνση schools@civilprotection.gr.

Στα σχολεία της χώρας οι μάσκες 

Στα σχολεία όλης της χώρας θα βρίσκονται εντός τις ημέρας οι υφασμάτινες μάσκες προστασίας από τον κορονοϊό, ώστε όλοι οι μαθητές να παραλάβουν, τουλάχιστον, από μία κατά την αυριανή έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, ενημερώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταφοράς μασκών σε όλους τους δήμους.

Εντός της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διανομή και των υπολοίπων μασκών σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό. Ο κ. Θεοδωρικάκος συνεχάρη τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ για την ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια με την οποία υλοποίησε, ύστερα από τη χρηματοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών με 6,2 εκατ. ευρώ, την απόφαση της κυβέρνησης για διανομή δωρεάν μασκών στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς. «Υλοποιήσαμε με επιτυχία μια έκτακτη αποστολή κοινωνικής ευθύνης και δημόσιας υγείας», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος στον κ. Παπαστεργίου. Και πρόσθεσε: «Αυτό που μας ενδιαφέρει πάνω από όλα είναι η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας. Η συνεργασία μας είναι ένα ακόμη θετικό παράδειγμα της στενής και δημιουργικής συνεργασίας της πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Κορονοϊόςσχολείαμάσκαάνοιγμα σχολείωνΚυριάκος Μητσοτάκης