Πολιτική|15.09.2020 12:33

Παρέμβαση Πομπέο: Λύση χωρίς στρατιωτική ισχύ στην ανατολική Μεσόγειο

Newsroom

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, έκανε νέα παρέμβαση στα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Μεσόγειο, μιλώντας σε γαλλικό ραδιοσταθμό. Συγκεκριμένα κάλεσε την Τουρκία και την Ελλάδα να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση για το φυσικό αέριο που τις φέρνει αντιμέτωπες στην ανατολική Μεσόγειο.

«Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα (σ.σ.: ενεργειακά) δικαιώματα που συνδέονται μ' αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Aμερικανός υπουργός μιλώντας την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου, στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας, 14 Σεπτεμβρίου, ο Μάικ Πομπέο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΣύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί συνομίλησαν για την ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Λευκωσία.

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑΦράνσις Φάνον, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Κύπρο μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV και στην Αλεξία Τασούλη για την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Φάνον αναφέρθηκε στη σημασία του διαλόγου για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, υπογράμμισε τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας και μίλησε για το μήνυμα της επίσκεψης Πομπέο στην Κύπρο. 

ΗΠΑΜάικ ΠομπέοΤουρκίακρίση στη ΜεσόγειοΑνατολική Μεσόγειος