Πολιτική|15.09.2020 20:05

Βρυξέλλες: Το Μεταναστευτικό στην ατζέντα συναντήσεων του Κουμουτσάκου

Μαρία Ψαρά

Σειρά συναντήσεων για το Μεταναστευτικό έχει στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος. Το μεσημέρι της Τρίτης, είχε συνάντηση με την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον.

«Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τρεις ταυτόχρονες προκλήσεις στο Μεταναστευτικό: δημόσιας υγείας, δημόσιας τάξης αλλά και εθνικής ασφάλειας. Αυτήν την τριπλή πρόταση θα παρουσιάσω στους συνομιλητές μου στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα χρειάζεται μια στήριξη ως χώρα πρώτης γραμμής για να το αντιμετωπίσει όχι ως δικό της, αλλά ως ευρωπαϊκό πρόβλημα», είπε ο Γ. Κουμουτσάκος.

Η επίσκεψη Κουμουτσάκου δεν είναι τυχαία, συνδέεται απόλυτα και με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που θα παρουσιαστεί από την Κομισιόν στις 23 Σεπτεμβρίου. Η ελληνική άποψη είναι ότι «τίποτα υποχρεωτικό αν δεν είναι όλα υποχρεωτικά», είπε ο αν. υπουργός. «Υποχρεωτική διαχείριση των συνόρων και ροών στα σύνορα, αλλά και υποχρεωτική αλληλεγγύη μετεγκατάστασης και ίσης κατανομής του βάρους για διαχείριση μεταναστευτικών ροών. Δεν μπορούμε να έχουμε μόνο το ένα, χωρίς εφαρμόσιμη αλληλεγγύη».

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Γιόχανσον δήλωσε: «Οι ελληνικές Αρχές έδρασαν πολύ γρήγορα να στήσουν το νέο καταυλισμό και στεγάσουν τους πληγέντες από τη φωτιά. Σε σχέση με το μέλλον, ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε κοινή μεταναστευτική πολιτική και αυτό θα παρουσιάσω την επόμενη εβδομάδα. Είναι μια δύσκολη άσκηση πολιτικά, αλλά είναι απαραίτητη. Η μετανάστευση είναι φυσιολογική, πρέπει να τη διαχειριστούμε σωστά και δεν πρέπει να τη δραματοποιούμε. Χρειάζεται να υπάρξει υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης, ξεκάθαρες διαδικασίες στα σύνορα. Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, ας μην το ξεχνάμε».

Ο αναπληρωτής υπουργός μετανάστευσης και συναντήθηκε με τη συντονίστρια των σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Brigit Sippel. Το απόγευμα ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Manfred Weber ενώ θα είχε και τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου, libe Lopez Aguilar. 

Στις 17.00 συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. Αύριο, Τετάρτη, στις 11 θα συναντηθεί με την υπουργό αρμόδια για θέματα μετανάστευσης του Βελγίου Maggie de block και λίγο αργότερα με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίν Σασόλι. Τέλος, το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

μεταναστευτικόΒρυξέλλεςΓιώργος Κουμουτσάκος