Πολιτική|15.09.2020 22:36

Τσίπρας στο συνέδριο του Economist: Η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό

Newsroom

«Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τα ελληνοτουρκικά πρέπει να έχεις και το καρότο και το μαστίγιο. Ισχυρές κυρώσεις από την μία και επαρκές δέλεαρ από την άλλη για να μπει (η Τουρκία) σε τροχιά διαλόγου. Αυτήν τη στιγμή ούτε το ένα υπάρχει ούτε το άλλο».

Ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο συνέδριο του Εconomist επανέλαβε ότι το βασικότερο πρόβλημα στην παρούσα φάση αναφορικά με την κρίση στα ελληνοτουρκικά είναι ότι η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό, αλλά επιλέγει τη διγλωσσία χαϊδεύοντας τα αυτιά των ψηφοφόρων της.

Σημείωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επενδύσει στην συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων όταν αυτές δεν είναι ενημερωμένες και επικαλέστηκε  τις αποκαλύψεις από ΜΜΕ για μυστική συμφωνία αλλά και τα tweets του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για έναρξη συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επανέλαβε ότι η διαφορά με την Τουρκία είναι μία και μόνο και αφορά την υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ προειδοποιώντας πως εάν ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να αλλάξει την εθνική γραμμή οφείλει να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις και να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. «Οφείλει να λέει με καθαρότητα την εθνική γραμμή μέσα κι έξω από τη χώρα» τόνισε διευκρινίζοντας ότι είναι άλλο πράγμα να έχεις back channels στις συνομιλίες σου και άλλο να αλλάζεις γραμμή και να το αποτυπώνεις σε πρακτικά που λίγο διαφέρουν από γραπτές συμφωνίες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε για το πώς βλέπει τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τον ρόλο του κόμματός του για την επόμενη χρονιά και σχολίασε πως το επόμενο διάστημα τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρεθούν μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις  και σημείωσε: «Πρέπει να έχεις πυξίδα να ξέρεις πού θες να πας με ποιους θέλεις να πας και με ποιους είσαι αναγκασμένος να αφήσεις για να φθάσεις στον προορισμό σου. Η πολιτική απόφαση που συλλογικά έχουμε πάρει ως κόμμα για τον μετασχηματισμό μας είναι στη σωστή κατεύθυνση  και η σωστή πυξίδα για να πορευτούμε σε τρικυμιώδεις καιρούς».

Σε ερώτηση για τις αλλαγές στο λογότυπο αλλά και στη δομή του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία κατανοεί τις εξελίξεις, ακούει και αλλάζει και «σχεδόν έπειτα από μία δεκαετία σε κεντρικό ρόλο καταλαμβάνει δικαιωματικά τον χώρο της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης -όχι ως μόνη δύναμη- αλλά ως η ραχοκοκαλιά του δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου.

Σε σχέση με το μοντέλο της αντιπολίτευσης που ασκεί ανέφερε πως «άποψή μου είναι η προγραμματική αντιπολίτευση με προτάσεις» σημειώνοντας πως αν και κάποιοι λένε ότι αυτό δεν είναι αποτελεσματικό και ότι ο κόσμος θέλει σκληρή αντιπολίτευση «πιστεύω ότι μπορείς να κάνεις σκληρή αντιπολίτευση με εποικοδομητικές προτάσεις».  

Αλέξης ΤσίπραςEconomist