Πολιτική|16.09.2020 20:44

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν για την ανατολική Μεσόγειο

Newsroom

Τηλεφωνική επικοινωνία το απόγευμα της Τετάρτης, 16 Σεπτεμβρίου, είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV και τη Μαρία Ζαχαράκη, για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Στη συζήτηση πήραν μέρος και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε εποικοδομητικό διάλογο και η Γερμανίδα καγκελάριος, στην επικοινωνία που είχαν, του ξεκαθάρισε ότι θα επικοινωνούσε ξανά μαζί του και θα κάνει ένα νέο τηλεφωνικό μαραθώνιο με άλλους Ευρωπαίους για το ζήτημα. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι όσο υπάρχει μια ίση προσέγγιση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι τα κράτη πρέπει να είναι δίκαια και συνεπή απέναντι στο ζήτημα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παντελή Βαλασσόπουλου, η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται πως θα χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ως «όπλο» στις όποιες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, μέχρι και το τελεσίγραφο στις 23 Σεπτεμβρίου. Μέχρι τότε, θα ακολουθήσει σειρά επαφών της Ανγκελα Μέρκελ με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως επιβεβαιώνεται από τον ανταποκριτή του OPEN, Παντελή Βαλασσόπουλο.

Άνγκελα ΜέρκελΑνατολική ΜεσόγειοςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκρίση στη Μεσόγειο