Πολιτική|27.12.2018 09:09

«Σκάκι» µε τις εκλογικές λίστες στο ΚΙΝΑΛ - Τι συμβαίνει με την Εύα Καϊλή

Φώφη Γιωτάκη

Τις κρίσιµες κινήσεις στη σκακιέρα των εύθραυστων ισορροπιών για την πλήρη διάταξη µάχης των υποψηφίων του Κινήµατος Αλλαγής στις εθνικές κάλπες και τις ευρωεκλογές προετοιµάζει βήµα βήµα η Φώφη Γεννηµατά. Στόχος της προέδρου του ΚΙΝΑΛ είναι να έχει ολοκληρώσει µέχρι τα µέσα του Γενάρη τις κινήσεις όσον αφορά τις λίστες των υποψήφιων βουλευτών ανά την Ελλάδα και στο ίδιο διάστηµα να έχει λύσει τον γόρδιο δεσµό σχετικά µε την κάθοδο των κορυφαίων στελεχών. Είναι πασιφανές ότι καθοριστικής σηµασίας για τη δυναµική που θέλει να αποκτήσει το Κίνηµα Αλλαγής στην αφετηρία της προεκλογικής µάχης είναι η επίσηµη ανακοίνωση της καθόδου του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στην Αχαΐα, καθώς και η αποσαφήνιση των προθέσεων τόσο της κυρίας Γεννηµατά όσο και του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου για την πιθανή αξιοποίησή του ως επικεφαλής στο Επικρατείας ή όχι.

Παπανδρέου

Καλά πληροφορηµένες πηγές επιµένουν ότι η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού στην Αχαΐα -όπου ΠΑΣΟΚ και παπανδρεϊκοί διατηρούν δυνάµεις- έχει «κλειδώσει» και θα ανακοινωθεί αµέσως µετά την επιστροφή του κ. Παπανδρέου από το ταξίδι του στην Κίνα. Θα προηγηθεί συνάντησή του µε την κυρία Γεννηµατά, η οποία, εν τω µεταξύ, διαµηνύει µέσω στενών συνεργατών της ότι (ο επικεφαλής και) το ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα κλείσει τελευταίο. Οπερ σηµαίνει ότι η πλευρά Γεννηµατά σκοπεύει να αφήσει σε εκκρεµότητα, ίσως και µέχρι την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, τις κινήσεις για τη στελέχωση του Επικρατείας προκειµένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσµα.

Βενιζέλος

Οι ίδιες πηγές λένε ότι ο βαθµός δυσκολίας της εξίσωσης για το Επικρατείας αποδεικνύεται υψηλός, αφού πρώτον δεν έχει ακόµη προγραµµατιστεί ένα τετ α τετ της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ µε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και δεύτερον, δεν έχει επιβεβαιωθεί το σενάριο καθόδου του αρχηγού της ∆ΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου, από τη θέση του επικεφαλής στο Επικρατείας. Οι καλά γνωρίζοντες το έντονο παρασκήνιο και τις «ζυµώσεις» εντός του Κινήµατος Αλλαγής αναγνωρίζουν ότι οι φετινές ευχές για τα Χριστούγεννα του Ευ. Βενιζέλου ήταν τουλάχιστον γριφώδεις και αινιγµατικές.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος µε κάθε ευκαιρία επισηµαίνει ότι µε τις δηµόσιες παρεµβάσεις του απευθύνεται σε εθνικό ακροατήριο, αξιοποίησε την αναφορά από τα ιερά κείµενα του Χριστιανισµού του Ιωσήφ προς την Παρθένο Μαρία για να τη συµπληρώσει µε το εξής µυστηριώδες µήνυµα: «Τα πράγµατα πολύ συχνά δεν είναι όπως φαίνονται. Υπάρχουν βαθύτερες εξηγήσεις».

Αντιθέτως, όλο και λιγότεροι «γρίφοι» καταγράφονται πλέον στη διαδικασία σύνθεσης του παζλ µε το ευρωψηφοδέλτιο του Κινήµατος Αλλαγής. Και αυτό γιατί αρχίζει και ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά µε την κάθοδο των δύο ευρωβουλευτών της παράταξης. Το πρώτο βήµα έγινε την παραµονή των Χριστουγέννων, στη συνάντηση που είχε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ µε την Εύα Καϊλή, από την οποία ζήτησε να δώσει ξανά τη µάχη των ευρωεκλογών, ενώ έµπειρα στελέχη εκτιµούν ότι για τον ∆ήµο της Θεσσαλονίκης βολιδοσκοπούνται πρόσωπα του χώρου που έχουν σχέση και µε τα αυτοδιοικητικά δρώµενα στη συµπρωτεύουσα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε πρόσφατη συνάντηση που είχε µε τη Φώφη Γεννηµατά ανέλυσε µαζί της τα της καθόδου του στην προεκλογική µάχη, αλλά δεν κατέληξαν σε συγκεκριµένη απόφαση. Το σίγουρο είναι ότι το κορυφαίο στέλεχος, που είχε αρχικά ταχθεί υπέρ της διεκδίκησης της επανεκλογής του στο Ευρωκοινοβούλιο, σκανάρει σε αυτήν τη φάση όλα τα δεδοµένα στη Β’ Αθηνών, δίνοντας έµφαση στον βόρειο τοµέα. Για την Ευρωβουλή προετοιµάζεται, πάντως, ο νυν δήµαρχος Αθήνας, Γιώργος Καµίνης, καθώς έχει λάβει το «πράσινο φως» από την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Νίκος Παπανδρέου, ενώ έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο (δύο οι εκλόγιµες για το ΚΙΝΑΛ) θέλει να διεκδικήσει και ο Παύλος Χρηστίδης. 

ΚΙΝΑΛΕύα Καϊλή