Πολιτική|22.09.2020 19:57

Στο ίδιο τραπέζι Ελλάδα - Τουρκία: Ξεκινά ο διάλογος μετά την παρέμβαση της Μέρκελ

Newsroom

Η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, αποδείχθηκε καθοριστική για την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV η Αλεξία Τασούλη.

Λίγο νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή διερευνητικών επαφών. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν προσεχώς στην Κωνσταντινούπολη. «Η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς», σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Οι δύο χώρες είχαν να συνομιλήσουν σε αυτό το θεσμικό επίπεδο από το 2016. Στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία της έναρξης των διερευνητικών επαφών, όμως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Αλεξίας Τασούλη, η λέξη «προσεχώς» που αναγράφεται στην ανακοίνωση έχει καθαρά πρακτικό χαρακτήρα και είναι θέμα ημερών ο Έλληνας πρέσβης Παύλος Αποστολίδης και ο Τούρκος πρέσβης Τσαγατάι Ερτζιγιές να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στην Κωνσταντινούπολη, όπου η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταφερθεί οδικώς.

Αντίστοιχα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ethnos.gr και του Open Tv, Μαρία Ζαχαράκη, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, καθώς επίσης και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ δηλώθηκε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές». Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανέφερε ότι, προκειμένου να μειωθεί η ένταση και να λειτουργήσουν τα κανάλια του διαλόγου, πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα διατηρώντας την ώθηση που επιτεύχθηκε. «Η Τουρκία πάντα δίνει έμφαση στο διάλογο και τις διαπραγματεύσεις και παρά τις δεκάδες προκλήσεις, διατήρησε την κοινή λογική και την ψυχραιμία της» σημειώνεται. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμησή του στις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας, ωστόσο δήλωσε ότι θα έχουν σημασία τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η συμφωνία που επετεύχθη για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και των άλλων συνομιλιών. Ο Τούρκος πρόεδρος πρότεινε επίσης μία ευρεία περιφερειακή διάσκεψη για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων.

υπουργείο ΕξωτερικώνΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΆνγκελα Μέρκελκρίση στη Μεσόγειο