Πολιτική|23.09.2020 14:33

Χουριέτ: Επίκειται τηλεδιάσκεψη Ερντογάν - Μητσοτάκη

Μαρία Ζαχαράκη

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν προαναγγέλλει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ως απόρροια της χθεσινής τριμερούς τηλεδιάσκεψης μεταξύ Τούρκου προέδρου, Άνγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έδωσε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα. Κι αυτό ήθελαν να ακούσουν η Μέρκελ και ο Μισέλ», αναφέρει ο αρθρογράφος Αμπντουλκαντίρ Σελβί γνωστός για τις πηγές του μέσα από το προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινούσαν στις 7 Αυγούστου, ωστόσο η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου πήγε το διάλογο πίσω.

«Η Μέρκελ αν και σοκαρίστηκε, καθώς περίμενε ότι θα ανακοινώνονταν διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δύο χώρες, είχε ρωτήσει τότε στον πρόεδρο Ερντογάν αν θα συνομιλούσε με τον Μητσοτάκη στο τηλέφωνο. Κι ο Ερντογάν της είχε απαντήσει ‘αν είναι χωρίς προϋποθέσεις, γιατί όχι; Εγώ θα μιλήσω μαζί του’, ανοίγοντας έτσι την πόρτα του διαλόγου. Η συνομιλία ωστόσο που δεν έγινε εκείνη την ημέρα, αναμένεται να γίνει τώρα ανάμεσα στους δύο ηγέτες μέσω τηλεδιάσκεψης», αναφέρει η «Χουριέτ.

Ο Μακρόν ζήτησε να συνομιλία με Ερντογάν

Η μεγάλη έκπληξη πάντως, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», παραμένει η συνομιλία μεταξύ του Τούρκου προέδρου με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας χθες αλλά και το άρθρο σήμερα του Σελβί στη «Χουριέτ» επιβεβαιώνει ότι το αίτημα για την τηλεφωνική συνομιλία προήλθε από το Γάλλο πρόεδρο και μάλιστα χθες το πρωί, πριν από την τριμερή τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», η αλλαγή στάσης του Μακρόν απέναντι στον Ερντογάν οφείλεται σε δύο λόγους:

  1. Στην αποφασιστική στάση της Μέρκελ για μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, γεγονός που έκανε τον Μακρόν να οπισθοχωρήσει.
  2. Στην απομόνωση που ένοιωσε ο Γάλλος πρόεδρος ήδη από τη σύνοδο των MED7 πριν από μερικές εβδομάδες, όπου εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, δεν κατάφερε να βρει άλλη ισχυρή υποστήριξη, καθώς Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Μάλτα δεν υιοθέτησαν τη γαλλική πολιτική απέναντι στην Τουρκία.
ελληνοτουρκικές σχέσειςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκρίση στη ΜεσόγειοΚυριάκος Μητσοτάκης