Πολιτική|23.09.2020 15:02

Ντονμέζ: Ε.Ε. και ΗΠΑ λένε ότι δεν ισχύει πλέον ο χάρτης της Σεβίλλης

Μαρία Ζαχαράκη

Στη γνωστή γραμμή της σκληρής ρητορικής για την Ανατολική Μεσόγειο εμμένουν οι υπουργοί του Ερντογάν, παρά τη συμφωνία για έναρξη διερευνητικών συνομιλιών. Σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν εποφθαλμιούμε το έδαφος και τα δικαιώματα κανενός αλλά παρακαλώ να μην έχει κανείς βλέψεις για τα δικά μας δικαιώματα και το δίκιο. Έχουμε πει πως ακόμη και μια σταγόνα νερό - αν χρειαστεί - θα την προστατεύσουμε με τίμημα τη ζωή μας».

Για το Καστελόριζο υποστήριξε και πάλι ότι δεν έχει υφαλοκρηπίδα, ενώ κατηγόρησε τη Γαλλία πως στηρίζει την Ελλάδα με κλειστά μάτια στη Μεσόγειο. «Δυστυχώς όταν η Ιταλία το 1947 άφησε το νησί στην Ελλάδα, η τότε κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν έβγαλε άχνα, δεν έφερε αντίρρηση», δήλωσε, κατηγορώντας για άλλη μια φορά την κεμαλική περίοδο για την παραχώρηση νησιών στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια στράφηκε προς τη Γαλλία αναρωτώμενος γιατί στηρίζει την Ελλάδα από τη στιγμή που το 1977 είχε παρόμοια προβλήματα με την Αγγλία.  «Η Γαλλία – γνωρίζετε - ότι στηρίζει την Ελλάδα με κλειστά μάτια, αλλά θέλω να ρωτήσω τη Γαλλία και τους κυβερνώντες της: Μήπως στο παρελθόν έπαθαν παρόμοια πράγματα κι οι ίδιοι; Επειδή το 1977 βίωσε και με τη Βρετανία ένα παρόμοιο πρόβλημα».

Ο Φατίχ Ντονμέζ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη στήριξη που λαμβάνει – όπως ισχυρίζεται - τελευταία η Τουρκία για το χάρτη της Σεβίλλης. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ δηλώνουν πλέον ότι δεν έχει ισχύ. «Την τελευταία περίοδο όσο εμείς εξηγούμε τις θέσεις μας σιγά σιγά άρχισαν να γίνονται δηλώσεις υπέρ μας. Πρώτα η Ε.Ε. είπε ότι ο χάρτης της Σεβίλλης δεν έχει ισχύ και τις προάλλες το ίδιο και η πρεσβεία των ΗΠΑ», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση τις έρευνες που έχουν κάνει μέχρι στιγμής, ωστόσο θα πρέπει να είναι βέβαιοι πριν προβούν σε ανακοινώσεις. «Καταγράφουμε ροές αερίου, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις. Είναι πολύ σημαντικό επίσης ότι είναι οικονομικό και θα έχει συνέχεια. Μόλις βρεθεί φυσικό αέριο θα το ανακοινώσουμε, πρέπει να είμαστε βέβαιοι», ανέφερε.

Τουρκίακρίση στη ΜεσόγειοΦατίχ ΝτονμέζΑνατολική Μεσόγειος