Πολιτική|23.09.2020 21:14

Επικοινωνία Στόλτενμπεργκ με Ερντογάν - Την Πέμπτη η συνομιλία του με Μητσοτάκη

Μαρία Ψαρά

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ «επανέλαβε τη σημασία του διαλόγου και της αποκλιμάκωσης και τόνισε ότι η κατάσταση πρέπει να επιλυθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». 

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες από την Τουρκία και την Ελλάδα συναντήθηκαν έξι φορές στα κεντρικά γραφεία του στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας υπό την ηγεσία της Συμμαχίας για τη δημιουργία μηχανισμών αποτροπής σύγκρουσης για την πρόληψη συμβάντων και ατυχημάτων στη θάλασσα ή στον αέρα. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη μηχανισμών απεμπλοκής μεταξύ στρατιωτικών είναι ένας φυσικός ρόλος για το ΝΑΤΟ.  Επίσης, ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την χθεσινή ανακοίνωση ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα πραγματοποιήσουν διπλωματικές διερευνητικές συνομιλίες. 

Στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεών του με τους ηγέτες από την Τουρκία και την Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει προγραμματίσει να μιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την Πέμπτη (24 Σεπτεμβρίου 2020). 

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με ανάρτησή της στο Twitter, «οι δυο τους είχαν μια πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων  σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη μετανάστευση».  

«Χαιρετίζω την προγραμματισμένη έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μια εποικοδομητική σχέση με την Ε.Ε.», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η κυρία Φον ντερ Λάιεν είχε επικοινωνία και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.  

κρίση στη ΜεσόγειοΚυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνNATO