Πολιτική|24.09.2020 21:45

Μάικ Πομπέο: Να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού

Newsroom

Κι ενώ οι Τούρκοι θέτουν διαρκώς ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, μια αποστροφή του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Mάικ Πομπέο θεωρήθηκε ότι στηρίζει το αίτημα της Άγκυρας. «Η Αμερική δεν κάνει τέτοιες προτάσεις. Μια ασφαλής και ισχυρή Ελλάδα είναι προς το συμφέρον της Αμερικής», τόνισε με ανάρτησή του ο Τζέφρι Πάιατ, ενώ το θέμα έκλεισε απερίφραστα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση σχετικά με την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξίας Τασούλη για το Open, η συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο έγινε λίγες ώρες πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με κατεύθυνση την Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αλεξανδρούπολη και τη Σούδα, ενώ θα καταλήξει τη Δευτέρα στα Χανιά και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

Σε μια από τις παρεμβάσεις του τις προηγούμενες ημέρες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε διατυπώσει μια πρόταση που προκάλεσε συζητήσεις. «Πρέπει να μειώσουμε το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διπλωματικά μέσα, όχι στρατιωτικά» δήλωσε ο Μάικ Πομπέο. 

Αποστρατικοποίηση και των δύο ακτών του Αιγαίου φέρεται να πρότεινε η Γερμανία σε Ελλάδα και Τουρκία, όπως αναφέρει την εφημερίδα «Σοζτζού». Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η Γερμανία, προκειμένου να μειωθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και να ξεκινήσει ο διάλογος, φέρεται να πρότεινε στην Ελλάδα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα νησιά του Αιγαίου, που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και αντίστοιχα στην Τουρκία να καταργήσει τη Στρατιά του Αιγαίου.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι «η Ελλάδα στρατικοποίησε κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών 18 νησιά. Η Ελλάδα με αυτά τα βήματα κλιμακώνει την ένταση και καταστρέφει τον αμοιβαίο διάλογο».

ελληνικά νησιάαποστρατικοποίησηΜάικ ΠομπέοΤζέφρι ΠάιατΤουρκία