Πολιτική|24.09.2020 22:08

Τουρκία: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας καλεί την Ελλάδα να λογικευτεί στο Αιγαίο

Μαρία Ζαχαράκη

Τέσσερις ώρες και 10 λεπτά διήρκεσε η συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στην Άγκυρα και στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά κάλεσε την Ελλάδα, αν και δεν την κατονόμασε, να λογικευτεί στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών.

«Όπως μέχρι σήμερα, έτσι και τώρα δεν πρόκειται να υπάρξει υποχώρηση στα συμφέροντα του τουρκικού έθνους σε θάλασσα, ξηρά και αέρα. Καλούμε τις χώρες που εξοπλίζουν - ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες- νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς να κινηθούν βάσει λογικής», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ για την ανατολική Μεσόγειο αναφέρει ότι «η Τουρκία στηρίζει τη δίκαιη κατανομή των πηγών ενέργειας στην περιοχή και κυρίως είναι υπέρ του διαλόγου».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η Τουρκία, η οποία σε κάθε περιφερειακή και παγκόσμια διαφορά τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων, του δικαίου και της δικαιοσύνης, διατηρεί την ίδια στάση και στην ανατολική Μεσόγειο. Έχει γίνει έκκληση στην ΕΕ και σε όλους τους θεσμούς και τα κράτη που ασκούν παρέμβαση σε τέτοιες αντιπαραθέσεις, να σεβαστούν αυτή τη στάση αρχής της χώρας μας καθώς και τα δικαιώματα και συμφέροντα της ΤΔΒΚ».

Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας συζητήθηκε και το θέμα της Λιβύης, με την ανακοίνωση να αναφέρει ότι «η Τουρκία, η οποία στηρίζει τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την εδραίωση της σταθερότητας στο πλαίσιο της νομιμότητας τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη, θα συνεχίσει τη στάση της για την επίτευξη της ειρήνης και της ευημερίας σε αυτές τις χώρες».

ΤουρκίαΣυμβούλιο Εθνικής Ασφάλειαςκρίση στη Μεσόγειο