Πολιτική|25.09.2020 20:11

Μισέλ: Ανησυχούμε για τις μονομερείς ενέργειες, προσπαθούμε για διάλογο

Μαρία Ψαρά

Τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μονομερείς ενέργειες και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μιλώντας στη Συνέλευση ηγετών των Ηνωμένων Εθνών. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μονομερείς ενέργειες και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου πρέπει να σταματήσουν εντελώς», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση. 

«Μαζί με τα κράτη μέλη μας, καταβάλλουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για την εξάλειψη των εντάσεων και την προώθηση του διαλόγου. Με αυτό το πνεύμα, πρότεινα τη διοργάνωση μιας πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη. Πολλοί πρωταγωνιστές έχουν ήδη ανταποκριθεί θετικά και είναι έτοιμοι να συζητήσουν τις λεπτομέρειες, την ημερήσια διάταξη και το χρονοδιάγραμμα. Οι οριοθετήσεις στη θάλασσα, η ασφάλεια, τα ενεργειακά ζητήματα και η μετανάστευση είναι μερικά από τα θέματα που πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν», συμπλήρωσε.

Ο Σαρλ Μισέλ που ματαίωσε τη Σύνοδο Κορυφής επειδή είχε έρθει σε επαφή με φρουρό του θετικό στον κορονοϊό για προληπτικούς λόγους -όπως προβλέπει το βελγικό ιατρικό πρωτόκολλο- βγήκε σήμερα από την καραντίνα αφού και το δεύτερο τεστ στο οποίο υπεβλήθη ήταν αρνητικό.

Ανατολική ΜεσόγειοςΤουρκίαΣαρλ Μισέλ