Πολιτική|28.09.2020 07:42

Το «μενού» Μητσοτάκη στον Πομπέο, οι σχέσεις τους και οι διερευνητικές με την Τουρκία

Φώφη Γιωτάκη

Αποφασισμένος να αξιοποιήσει το «αποτύπωμα» της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην χώρα μας, γνωρίζοντας ότι αποτελεί ισχυρό μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο, φαίνεται ότι είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός με την διήμερη φιλοξενία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην οικία του στα Χανιά.

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στην Ελλάδα θεωρείται αναμφίβολα ισχυροποίηση της σχέσης των δύο χωρών, έχει καθαρά διμερές «μενού» και υποστηρίζει μεταξύ των άλλων την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή. Ο κ. Πομπέο θα συνεχίσει το ταξίδι του στην Κροατία, στην Ιταλία και το Βατικανό και όχι στην Τουρκία κάνοντας δύο «σταθμούς»: σήμερα το πρωί στη Θεσσαλονίκη και το απόγευμα στα Χανιά. Το αποψινό δείπνο στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά χαρακτηρίζεται από πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους καθοριστικής σημασίας ενώ η επίσκεψη Πομπέο σημαίνει αναγνώριση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο με την υπογράμμιση  τη στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

Η άφιξη συμπίπτει αναμφίβολα με την ώρα της επίσημης ανακοίνωσης για την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, μετά από ένα μακρύ διάστημα κλιμάκωσης της έντασης από την επιθετική στάση της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών είναι, ως φαίνεται, η περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ ενώ στην ατζέντα Πομπέο «ξεχωρίζει» η επίσκεψή του στην Σούδα.

Δεν είναι τυχαίο το «στίγμα» της ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ λίγο πριν ξεκινήσει η επίσκεψη από τη Θεσσαλονίκη: «Η ανανέωση της κοινής δέσμευσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας για την προώθηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της ευημερίας στην ανατολική Μεσόγειο θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικείμενης επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα».

Μέγαρο Μαξίμου και ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών έχουν προετοιμάσει καλά, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, το «μενού» των συνομιλιών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης -επισημαίνουν οι καλά γνωρίζοντες- διατηρεί στενή προσωπική επαφή με τον Μάικ Πομπέο από το περασμένο φθινόπωρο- όταν ο Αμερικανός υπουργός είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Από τότε λέγεται ότι συνομιλούν τακτικά- κάτι που συνέβη κατά τα  πρώτα 24ωρα της κρίσης με το Oruc Reis, που έφερε  το έκτακτο ραντεβού στην Βιέννη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με το Νίκο Δένδια.

Για το πεδίο των διερευνητικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη και την αποκλιμάκωσης της έντασης – το «σήμα» Πομπέο εστάλη με την κίνησή του να χαιρετίσει στις 22 Σεπτέμβρη τις ανακοινώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου. Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση; Καταρχάς η Αθήνα επαναλαμβάνει διαρκώς ότι μοναδικό αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία στις διερευνητικές επαφές είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Την μπαγκέτα των συνομιλιών αναλαμβάνει ο έμπειρος διπλωμάτης, πρέσβης Παύλος Αποστολίδης ο οποίος και ηγείται της ομάδας για τις διερευνητικές στην Κωνσταντινούπολη. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για συνομιλίες και όχι για διαπραγματεύσεις, δείχνοντας μεταξύ άλλων ότι η Αθήνα

Διατηρεί χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών. «Θα συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» τονίζει ο κ. Δένδιας χαρακτηριστικά, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα την ελπίδα να αποτελέσουν οι διερευνητικές μια ευκαιρία. Το σίγουρο είναι, σύμφωνα με κύκλους, πολιτικούς και διπλωματικούς, ότι οι διερευνητικές επαφές ακόμη και αν δεν οδηγηθούν σε ναυάγιο, θα απαιτήσουν πολύ χρόνο μέχρι να καταλήξουν σε ένα σαφές τοπίο. Και φυσικά κρίσιμη για τις εξελίξεις θα είναι και η απόφαση της εξ’ αναβολής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα το πλέγμα κυρώσεων για την Τουρκία την προσεχή Πέμπτη.

Μάικ Πομπέοδιερευνητικές συνομιλίεςκρίση στη ΜεσόγειοΚυριάκος Μητσοτάκηςελληνοτουρκικές σχέσειςΗΠΑ