Πολιτική|28.09.2020 18:01

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Ελλάδα και Κύπρος η βάση του προβλήματος

Μαρία Ζαχαράκη

Υπέρ του διαλόγου, χωρίς υποχωρήσεις, υποκύψεις και προϋποθέσεις στάθηκε για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη με θέμα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν υποχωρήσαμε από τη μετριοπαθή στάση μας απέναντι στις προκλήσεις της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς. Δηλώσαμε σε όλον τον κόσμο ότι δεν θα υποκύψουμε στη γλώσσα της απειλής, της καταπίεσης και του εκβιασμού στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε, ενώ απευθυνόμενος στην Ελλάδα είπε ότι «έχουμε τονίσει ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις. Καλώ όλους τους γείτονές μας στη Μεσόγειο, και ειδικά την Ελλάδα, να σταματήσουν να βλέπουν το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου ως ένα παιχνίδι με μηδέν εις το πηλίκο αποτέλεσμα», είπε υποστηρίζοντας ότι η «η βάση του προβλήματος για την τωρινή αντιπαράθεση της Τουρκίας με την Ελλάδα, το λέω ξεκάθαρα και με σαφήνεια, είναι οι άδικες και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας και Ελληνοκυπριακής διοίκησης από το 2003 στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών. Το ζήσαμε και το είδαμε αυτό στην Κύπρο. Η Κύπρος έγινε μέλος της Ε.Ε πριν από την επίλυση του Κυπριακού και υπέγραψε συμφωνίες. Οι καλοπροαίρετες προσπάθειες της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων αγνοήθηκαν. Το διεθνές δίκαιο καταπατήθηκε».

Ο Τούρκος πρόεδρος εξήρε πάντως τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ και κάλεσε όλες τις χώρες της Μεσογείου να τα βρουν στη βάση του win-win. «Ακόμη και σήμερα, όλοι έχουμε συμβάλει και συμβάλλουμε στηρίζοντας τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλει η καγκελάριος της Γερμανίας, η κυρία Μέρκελ. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν ενεργήσουμε με ψυχραιμία, ειλικρίνεια και κοινή λογική, μπορούμε να βρούμε μια λύση βασισμένη στη φόρμουλα win-win, που θα προστατεύσει τα δικαιώματα όλων».

Λύση με γελοίους χάρτες δεν υπάρχει

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι τα προβλήματα στη Μεσόγειο, μπορούν να επιλυθούν όχι αποκλείοντας ο ένας τον άλλον, αλλά με το να κάτσουν όλοι οι παίκτες μαζί στο ίδιο τραπέζι. «Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα στη Μεσόγειο όχι αποκλείοντας η μία χώρα την άλλη, αλλά με το να καθίσουμε όλοι οι παίκτες γύρω από το ίδιο τραπέζι. Ειρήνη και ισορροπία στη Μεσόγειο δεν μπορεί να επέλθει χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ κατά τρόπο δίκαιο.

Όλοι πρέπει πλέον να δουν και να αποδεχτούν ότι η ειρήνη και η σταθερότητα δεν θα επέλθει στη Μεσόγειο ούτε με την αποικιακή νοοτροπία του 19ου αιώνα, ούτε με ψεύτικα σχέδια, ούτε με γελοίους χάρτες. Τί ήταν το άλλο; Ο χάρτης της Σεβίλλης. Ποιος, πού και πώς χαράκτηκε αυτός ο χάρτης; Δεν είναι κάτι δύσκολο. Κι εμείς τώρα εάν το ζητήσουμε από τα πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης και του Μαρμαρά, θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε αμέσως έναν χάρτη και να τον παρουσιάσουμε στον κόσμο. Δεν είναι κάτι δύσκολο. Αυτό κάνουν άλλωστε. Το όλο θέμα είναι ότι εκείνοι πρέπει να αλλάξουν την νοοτροπία τους», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δύο οι πυλώνες της τουρκικής πολιτικής στη Μεσόγειο

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η πολιτική του στην ανατολική Μεσόγειο βασίζεται σε 2 πυλώνες:

«Ξεκινήσαμε το δικό μας δρόμο από το 2018. Προστατεύσαμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Λιβύης. Ενισχύσαμε ακόμη περισσότερο το χέρι της χώρας μας. H πολιτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο βασίζεται πάνω σε δύο θεμέλια:

Το πρώτο είναι η προστασία των κυριαρχικών μας δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα μας κατά την οριοθέτηση με βάση το διεθνές δίκαιο, την ισονομία και τη δικαιοσύνη των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Και το δεύτερο είναι η θέση υπό εγγύηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Τ/Κ, που είναι ισότιμοι εταίροι στο νησί, επί των πηγών των υδρογονανθράκων», δήλωσε, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι επιζητεί διάλογο με την Ελλάδα αλλά χωρίς προϋποθέσεις.

«Προτίμησή μας είναι η επίλυση των διαφορών με δίκαιο τρόπο. Προτείναμε να πραγματοποιήσουμε ένα συνέδριο στο οποίο θα λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα όλων των λαών της περιοχής και όλων των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων. Πιστεύουμε ότι η δημιουργία του Φόρουμ Ενεργειακής Συνεργασίας θα είναι επωφελής. Ενεργούμε με αυτοπεποίθηση, επειδή γνωρίζουμε ότι έχουμε δίκιο. Δεν κάναμε καμία υποχώρηση από τη μετριοπαθή στάση μας. Όλες οι κινήσεις για να πολιορκηθεί η χώρα μας από τη θάλασσα, απέτυχαν. Η Τουρκία έδειξε ότι θα προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, όπως και τα δικά της. Ας μετατρέψουμε ξανά τη Μεσόγειο σε λεκάνη ειρήνης. Ας μην μολύνουμε τα λευκά ύδατα της Μεσογείου. Εκείνοι που θα κάνουν ένα βήμα προς εμάς, θα τρέξουμε προς το μέρος τους», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μεσόγειος από θάλασσα οθωμανικής ειρήνης τάφος προσφύγων

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι πρόσφατα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη Μεσόγειο έχουν γίνει το βασικό θέμα στην ατζέντα πολλών κρατών στον κόσμο. «Πολλές χώρες παρακολουθούν στενά αυτό που συμβαίνει εδώ. Δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι η παγκόσμια πολιτική αναπτύσσεται γύρω από τον άξονα της Μεσογείου τους τελευταίους μήνες. Αλλά και στη δική μας ατζέντα οι εξελίξεις σε αυτήν την περιοχή κατέχουν σημαντική θέση. Ορισμένες έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι κάθε βήμα που έχει γίνει συμβάλλει σημαντικά στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το φυσικό αέριο που μπορεί να εξαχθεί στην περιοχή, μπορεί να υπερβεί τα 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Με τη συμμετοχή διεθνών εταιρειών ενέργειας, η ανατολική Μεσόγειος έχει γίνει ένα μέρος της γεωπολιτικής για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο», δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δυστυχώς, η Μεσόγειος με τη συνεχιζόμενη αστάθεια και τις συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να τη θυμούνται κυρίως για τις σορούς των προσφύγων που ξεβράζονται στις ακτές της».

Όπως είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την περιοχή δεν αφορά μόνο τις πηγές ενέργειας. «Πρώτα από όλα, η Τουρκία είναι μία χώρα της Μεσογείου. Εμείς καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας δεν ήμασταν μουσαφίρηδες, αλλά ιδιοκτήτες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η οθωμανική ειρήνη που δημιουργήθηκε στη Μεσόγειο έχει πληγεί σοβαρά. Καθώς η σκιά προστασίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εξαφανίστηκε, οι ιμπεριαλιστές βρήκαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Η αποικιοκρατική νοοτροπία, που βλέπει μια σταγόνα πετρελαίου και ένα γραμμάριο χρυσού πιο πολύτιμο από ό,τι το αίμα που χύνεται, μετέτρεψε τη Μεσόγειο σε μια θάλασσα αίματος και δακρύων. Η οθωμανική ειρήνη αντικαταστάθηκε από μια τάξη πραγμάτων, η οποία παραμέρισε την ανθρωπιά για χάρη του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του κέρδους. Κατά την φιλοσοφία τους, ο άνθρωπος δεν έχει καμία αξία. Όσοι κλιμάκωσαν πρόσφατα την ένταση στη Μεσόγειο, είναι θιασώτες αυτής της νοοτροπίας», σημείωσε, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία θέλει να αποκαταστήσει το κλίμα ειρήνης σε αυτήν τη γεωγραφική περιοχή.

«Η Τουρκία είναι υπέρ της συνεργασίας, της ειρήνης και του δίκιου. Είμαστε κατά  των μονόπλευρων τετελεσμένων. Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που φέρνει πιο κοντά τον έναν στον άλλο και ενισχύει τη συνεργασία μας. Από την Αλγερία και την Αίγυπτο, από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, από την Τουρκία και την Ελλάδα είναι η στέγη μας, είναι η φωλιά μας», είπε.

Έκκληση για… έκθεση ιδεών στη Μεσόγειο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας του θα συνεχίσει να μελετά το θέμα της Μεσογείου, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η σπίθα της αλήθειας ανάβει με την ανταλλαγή ιδεών. Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε και να ακούσετε διαφορετικές απόψεις. Κι εμείς για περισσότερα από 40 χρόνια δίνουμε σημασία στις διαβουλεύσεις. Έχουμε λάβει υπόψη μας τις διαφορετικές απόψεις για θέματα που αφορούν το μέλλον της χώρας μας και του έθνους μας. Είδαμε τις συνέπειες στην πολιτική μας ζωή και την διακυβέρνησή μας. Σας ζητούμε να πείτε ανοιχτά τις απόψεις σας εδώ χωρίς να τις κρύβετε. Χρειαζόμαστε πραγματικά πολύ τις προτάσεις που θα κατατεθούν εδώ».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚύπροςκρίση στη ΜεσόγειοΑνατολική Μεσόγειος