Πολιτική|01.10.2020 13:45

Θεοδωρικάκος: «Οσο είμαι υπουργός μου ζητούν συνεχώς να κάνω Έλληνα κάποιον»

Σοφία Σπίγγου

Σε επαναλαμβανόμενα «ρουσφέτια» προκειμένου κάποιος να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στην συζήτηση του θέματος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. «Δεν σας έχει τύχει ποτέ να σας ζητάνε κάποιοι να γίνουν Έλληνες; Δεν έχετε δώσει ποτέ χαρτάκια; Υπάρχει κάποιος Έλληνας, δεξιός ή αριστερός που να πιστεύει ότι είναι αντικείμενο πελατειακών σχέσεων η διαδικασία της απόκτησης ιθαγένειας; Γιατί δε θέλετε να γίνουμε όλοι μαζί αξιόπιστοι; Σε εμένα τον υπουργό Εσωτερικών ήρθαν και μου είπαν ότι θέλω να κανείς Έλληνα τον έναν ή τον άλλο. Και έχει συμβεί σε όλους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί υπάρχουν επιτροπές πολιτογράφησης. Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν άλλοι παράγοντες, υπήρχε ο ανθρώπινος κάθε φορά» είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις εξετάσεις με μορφή πανελληνίων που εισάγει το νομοσχέδιο αναρωτήθηκε: «Ξέρετε αλήθεια όλοι εδώ το βάθος της θάλασσας των Κυθήρων; Τι θέλουμε να κάνουμε εμείς; Πανελλήνιες εξετάσεις για αυτό το θέμα! Το μόνο θεσμό που δεν έχει αμφισβητηθεί η διαφάνεια του. Δεν μπορεί να θέλεις να γίνεις Έλληνας πολίτης και να μην ξέρεις την ιστορία και τους θεσμούς της Ελλάδας».

Σχετικά με την οικονομική προϋπόθεση που απαιτείται από το νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι «κριτήριο που μπαίνεις είναι το ίδιο με αυτό της παραμονής στη χώρα και εφόσον παραμένεις σε αυτή, πράγματι απαιτείται οικονομική ένταξη».

Ενταση στην επιτροπή με το... καλημέρα

Η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ξεκίνησε με ένταση, καθώς τόσο εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΚΙΝΑΛ επιτέθηκαν στην κυβέρνηση. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιαδης Χατζηγιαννάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «αφού πρώτα αναγνώρισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική για μικροκομματικούς λόγους, χαϊδεύει και πάλι τα αυτιά ακραίων». Μάλιστα, όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση επαναφέρει διαδικασίες του 2010, που είχαν δυσκολέψει στην απόκτηση Ιθαγένειας περιπτώσεις όπως ο Γιάννης Αντετοκουμπο

«Αυξάνονται τα εξέταστρα, τα εισοδηματικά κριτήρια για ποιο λόγο; Δεν έχει λογική να είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτά των αιτούντων άδεια διαμονής, που είναι για λόγους εργασίας» σχολίασε και προχώρησε σε επίθεση προς την κυβέρνηση για την επιλογή των διοικήσεων στον δημόσιο τομέα.

Καταργήσατε τον δικό μας νόμο, είχαμε μπαράζ διορισμών γαλάζιων παίδων. Έχουμε υπερήλικες πολιτευτές να διορίζονται διοικητές νοσοκομείων, έχουμε δει ρεκόρ μετακλητών καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ, έρχεστε τώρα να λέτε για αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων στα νομικά πρόσωπα. Ποιον θα αφορούν; Αφού τα νπδδ έχουν κατακλειστεί από τον στρατό σας» ανέφερε. 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές και για αλλαγές στα νομοσχέδια και που δεν έχουν περάσει από διαβούλευση. «Δεν είναι πρώτη φορά που όλα τα υπουργεία του επιτελικού σας κράτους, αλλά αριθμό άρθρων δίνουν στη διαβούλευση και αλλιώς καταλήγουν εδώ. Αυτό είναι επιτελική  κοροϊδία. Επεξεργαζόμαστε άρθρα στα οποία δεν έχει γίνει καν διαβούλευση» ανάφερε ο κ. Χατζηγιαννάκης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη: «Ως δια μαγείας γεννήσατε 16 άρθρα που δεν μπήκαν στη διαβούλευση! Δε μπορείτε να διαπραγματεύεστε μισό νομοσχέδιο».

ρουσφέτιαTάκης Θεοδωρικάκοςιθαγένεια