Πολιτική|01.10.2020 15:10

Κόντρα Πολάκη - Ανδρέα Κουτσούμπα για τις καταλήψεις

Σοφία Σπίγγου

Με τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής που εξετάζει το νομοσχέδιο για την Ιθαγένεια προκλήθηκε ένταση όταν ζήτησε τον λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, λέγοντας: «Αν έχετε ευαίσθητη μύτη έχει φτάσει εδώ μέσα η μυρωδιά των καπνογόνων. Η κυβέρνηση των ΜΑΤ χτύπησε εδώ απ έξω μια ειρηνική διαδήλωση. Με ματ και βία δε γίνεται παιδεία. Και δεν σταματάει το κύμα καταλήψεων με ΜΑΤ. Αυτά είναι που μας γυρίζουν πίσω σε άλλες εποχές».

Ακολούθησε έντονη αντίδραση από τον βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέα Κουτσούμπα, ο οποίος σε υψηλό τόνο απάντησε: «Εμένα ο γιός μου θέλει να πάει σχολείο. Στη Λειβαδιά πήγαν να κλείσουν τα σχολεία 3.30 το βράδυ 2 μαθητές και ο ένας έλεγε είμαι ο εκλεκτός. Ούτε να πει "είμαι ο εκλεγμένος" δεν ήξερε. Αυτή την Παιδεία θέλετε».

Έντονος διάλογος Λιβανού - Ραγκούση

Οι κόντρες στη Βουλή για τη η μαθητική πορεία συνεχίστηκαν και με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιο Λιβανό, να έρχεται σε αντιπαράθεση με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση.

Ο κ. Λιβανός έκανε λόγο για «κουκουλοφόρους ταραξίες που αμαύρωσαν την μαθητική πορεία», καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να μην δώσει την στήριξη του σε τέτοια φαινόμενα. «Προφανώς δεν έχουν σχέση μαθητές και κουκουλοφόροι. Εύχομαι η θέση σας που στηρίζει τις καταλήψεις να μην συνεχιστεί και σήμερα στηρίζοντας τους κουκουλοφόρους. Η θέση της κυβέρνησης του υπουργείου Παιδείας  είναι καθαρή: ανοικτά σχολεία και διάλογος» είπε ο κ. Λιβανός.

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση απαντά με βία και αυταρχισμό στα δίκαια αιτήματα των μαθητών. «Η πολιτική αυταρχισμού της κυβέρνησης  έχει αποθρασυνθεί απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα και τους μαθητές που μάχονται για την υγειονομική τους προστασία» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι οι μαθητές αντιδρούν γιατί η κυβέρνηση «τους έβαλε σε τάξεις με περισσότερους μαθητές και λιγότερους καθηγητές και σε συνθήκες που δεν διασφαλίζουν την υγεία τους».

«Αναφανδόν υπέρ των κινητοποιήσεων» σήκωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβερδος, καταλήγοντας: «Όποιος εκτιμά ότι δεν του αρέσει κάτι, στο πλαίσιο του νόμου μπορεί και πρέπει να ασκεί το δικαίωμά του και να διαδηλώνει. Συνεπώς αν υπήρξε βία εναντίον μαθητών την καταγγέλλουμε. Αν τα επεισόδια έχουν να κάνουν με μασκοφόρους τραμπούκους και μολότοφ καταδικάζουμε αυτού του είδους τις συμπεριφορές».

Καταγγελία σε βαρος του τρόπου που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της κινητοποιήσεις, έκανε εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Ιωάννης Δελλής, λέγοντας ότι οι μαθητές «διεκδικούν την προστασία της υγεία τους, περισσότερους εκπαιδευτικούς, περισσότερες καθαρίστριες και καλύτερες συνθήκες».

Παύλος Πολάκηςκαταλήψεις