Πολιτική|01.10.2020 20:32

Μιχάλης Ιγνατίου: Διάλογο Αθήνας - Άγκυρας ζητά εδώ και τώρα η Ουάσιγκτον

Newsroom

Η επιθυμία των ΗΠΑ είναι να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και αυτή η επιθυμία είναι γνωστή στην Αθήνα και την Άγκυρα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open στη Ουάσιγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου, είναι κάτι που συζήτησε διεξοδικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι Αμερικανοί θα ήθελαν πάρα πολύ να ανακοινώσουν επίσημα την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών που κάνουν σε όλον τον κόσμο για να έρθουν κοντά εχθρικές χώρες. Την Πέμπτη, μάλιστα, ανακοίνωσαν με πομπώδες ύφος την έναρξη συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου και τις θαλάσσιες ζώνες, και τα εύσημα πήραν για μια ακόμη φορά οι Αμερικανοί, καθώς είχαν αναλάβει τη διαμεσολάβηση. 

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, οι διεθνείς αυτές επιτυχίες βοηθούν εξαιρετικά το προεκλογικό αφήγημα του προέδρου Τραμπ, αλλά δείχνουν και την αποτελεσματικότητα του κ. Πομπέο και της ομάδας που ασχολείται με αυτά τα θέματα.

Λόγω των αντιδράσεων στην Τουρκία για την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, ο Αμερικανός υπουργός αποφάσισε να στείλει στην Άγκυρα τον υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Ρίκερ, για συνομιλίες. Ο Ρίκερ θα προσπαθήσει να εξηγήσει ότι το γεγονός των πολύ καλών σχέσεων με την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον έχει στραφεί εναντίον της Τουρκίας. Αντίθετα, τη θεωρεί ακόμη σύμμαχο των ΗΠΑ και γενικά της Δύσης. «Όπως έχουμε εξηγήσει και άλλες φορές, ενώ η Αμερική προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, όπως πρέπει να κάνει κάθε σοβαρή χώρα, δεν είναι έτοιμη να απωλέσει την Τουρκία, αυτό είναι σίγουρο, αρνούνται να αποδεχθούν την πραγματικότητα» υπογραμμίζει ο Μιχάλης Ιγνατίου. 

Όσον αφορά στον ελληνοτουρκικό διάλογο, η αμερικανική πλευρά έχει υπογραμμίσει και στην Άγκυρα και στην Αθήνα ότι πρέπει να αποφευχθούν ενέργειες που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για την έναρξη αυτού του διαλόγου και όπως αντιλαμβανόμαστε, στο πλαίσιο αυτό εισηγούνται χωρίς να απαιτούν να βρεθεί τρόπος να αποφευχθούν οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Για αυτό φροντίζει η Καγκελάριος Μέρκελ, η οποία τις τελευταίες ημέρες δείχνει μια άνευ προηγουμένου εχθρότητα εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου και αυτή η εχθρότητα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά την Αθήνα και τη Λευκωσία διότι η Ευρωπαίοι πάνε να επιβραβεύσουν την Τουρκία και να τιμωρήσουν την Κύπρο, η οποία είναι και το θύμα. Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει ότι μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορέσει να ξεκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος, αν και ακόμη η Τουρκία θέτει σοβαρά εμπόδια.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου:

ελληνοτουρκικές σχέσειςΆνγκελα ΜέρκελΚυριάκος ΜητσοτάκηςΗΠΑΜάικ ΠομπέοΤουρκία