Πολιτική|02.10.2020 07:26

Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου κατά του εφησυχασμού και το δίλημμα για μάσκα παντού

Φώφη Γιωτάκη

Αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στην χώρα μας επιβάλλουν εκ των πραγμάτων συνθήκες «διαρκούς» επαγρύπνησης, Μέγαρο Μαξίμου και αρμόδιοι υπουργοί διατηρούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για την διαχείριση της κατάστασης. Η σημερινή σύσκεψη που ξεκινά με την ενημέρωση των νέων δεδομένων από την Επιτροπή των Ειδικών κρίνεται άλλωστε καθοριστικής σημασίας μετά την σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στην Κύθνο, όπου τέθηκε σε …μίνι-καραντίνα. Η αλήθεια είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να κρατά αποστάσεις από μια νέα γενικευμένη καραντίνα και επιχειρηματολογεί σχετικά συγκρίνοντας επί του παρόντος την επιδημιολογική κατάσταση της Ελλάδας με άλλες χώρες με παρόμοιο πληθυσμό. Η Ολλανδία είχε -λένε χαρακτηριστικά- την Τεάρτη  3.249 νέα κρούσματα και 13 θανάτους, το Βέλγιο 1.762 κρούσματα και 13 θανάτους, η Πορτογαλία 825 κρούσματα και 8 θανάτους, ενώ η Ελλάδα 354 κρούσματα και 3 θανάτους.

Το χθεσινό «σκανάρισμα» φανερώνει σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη ότι ναι μεν τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται αυξημένα κρούσματα κορονοϊού και ιδίως στην Αττική -τα οποία ωστόσο παρουσιάζουν τάσεις σταθεροποίησης- αλλά χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και χάρη στην ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, η εικόνα στην χώρα μας είναι πολύ καλύτερη εικόνα. Και αυτό ισχύει -τονίζουν -τόσο ως προς τα κρούσματα όσο και ως προς τους θανάτους σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το Ισραήλ που έχουν παρόμοιο πληθυσμό.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι απομακρύνεται από το «τραπέζι» η επιβολή νέων μέτρων, ίσως και μέσα στις επόμενες μέρες ή ώρες αν χρειαστεί. Σε αυτή την περίπτωση είναι περισσότερο πιθανό να προστεθεί στα μέτρα η υιοθέτηση του …συνθήματος «μάσκα παντού»- δηλαδή και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους πχ στην Αττική.

Ανησυχία για «διασπορά» των καταλήψεων στα σχολεία

Η μάχη της καθημερινότητας θεωρείται ταυτόχρονα βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης η οποία προσπαθεί να αποφύγει ένα εκρηκτικό κοινωνικό, επιδημιολογικό και οικονομικό μείγμα με αφορμή και τις καταλήψεις στα σχολεία. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός, Νίκη Κεραμέως μένει να αποδειχθεί και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα αν οδηγούν στον στόχο για ανοιχτά και όχι κλειστά σχολεία. Ως γνωστόν τα μέτρα προβλέπουν ότι:

Πρώτον, ότι όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες σχολικών εορτών, αργιώνΣαββάτων και σχολικών περιπάτων. Και δεύτερον ότι ξεκίνησε από χθες στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη υποχρεωτική για όλους σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η απάντηση δε της κυβέρνησης στις σφοδρές επιθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι ότι: «Στα δημόσια σχολεία τα τμήματα με αριθμό μαθητών 26-30 αφορούν  στο 3% του συνόλου των τμημάτων στη χώρα. Και σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις ότι φέτος η στελέχωση των σχολείων είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με όλες τις τελευταίες χρονιές- και αυτό παρά τις αντίξοες συνθήκες εξαιτίας του κορονοϊού. «Έχουν προσληφθεί, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 32.291 αναπληρωτές, ενώ το 2019 στο ίδιο διάστημα είχαν προσληφθεί 24.505. Δεν έχουμε λοιπόν λιγότερους, αλλά περισσότερους εκπαιδευτικούς, ενώ έχουν γίνει επίσης 4.485  μόνιμοι διορισμoί εκπαιδευτικών, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και τρίτη φάση προσλήψεων», υποστηρίζει η Αριστοτελία Πελώνη αναλαμβάνοντας να τεκμηριώσει την θέση της κυβέρνησης για την πραγματικότητα στα δημόσια σχολεία της χώρας.

ΚορονοϊόςμάσκαΑττικήκρούσματακαταλήψεις