Πολιτική|28.12.2018 07:23

Συμφωνία των Πρεσπών-Βέβαιοι για την πλειοψηφία στο Μαξίμου

Βούλα Κεχαγιά

Δεν εντάσσεται στα σχέδια του Μεγάρου Μαξίµου µία υποβολή πρότασης για παροχή ψήφου εµπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. ∆εν υπάρχει τώρα και δεν υπήρξε ποτέ τέτοια σκέψη, διευκρινίζουν στελέχη της, εντάσσοντας στις επιθυµίες της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για το 2019 την υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου.
Την ίδια ώρα συνεργάτες του πρωθυπουργού επιµένουν ότι το χρονικό πλαίσιο για την έλευση της Συµφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή προσδιορίζεται για τον Μάρτιο του 2019.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχει πάντα στο µυαλό των κυβερνώντων κι ένα εναλλακτικό σενάριο, να επισπευσθεί η ψήφιση της συµφωνίας τον Φεβρουάριο εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η αλήθεια είναι ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρεί ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να ζητήσει την ανανέωση της εµπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και µάλιστα εκτιµά ότι η πρόσφατη ψήφιση του προϋπολογισµού από 154 βουλευτές αποτέλεσε µία µορφή παροχής εµπιστοσύνης.

Επί της ουσίας το Μέγαρο Μαξίµου υποβαθµίζει τις πολιτικές διαστάσεις που θα µπορούσε να προσλάβει η κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή θέλοντας να «κοντύνει» και τις όποιες συνέπειες θα µπορούσε να προκαλέσει η ψήφισή της. Οπως για παράδειγµα την αποχώρηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από τα υπουργεία, χωρίς εντούτοις να έχει διευκρινιστεί εάν αυτό θα σήµαινε και άρνησή τους να υποστηρίζουν τα νοµοθετήµατα της κυβέρνησης για το επόµενο διάστηµα µετά τις εκλογές.

Απλή αριθµητική

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως εφόσον η αξιωµατική αντιπολίτευση επιθυµεί να υποβάλει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, «ο δρόµος είναι ανοιχτός…». Στο Μαξίµου δεν ανησυχούν µπροστά σε µία τέτοια προοπτική, καθώς αφενός µόλις προσφάτως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επανέλαβε ότι δεν ψηφίζει πρόταση µοµφής της Ν∆ για να πέσει η κυβέρνηση και αφετέρου οι ίδιοι οι κυβερνώντες πιστεύουν πως δεν υπάρχουν οι 151 ψήφοι που θα µπορούσαν να προκαλέσουν πτώση της.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο στηρίζεται στην απλή αριθµητική, µε βάση την οποία σήµερα η πλειοψηφία διαθέτει 153 βουλευτές και τα κόµµατα της αντιπολίτευσης 147. ∆εν είναι µόνο η δέσµευση Καµµένου ότι δεν θα στηρίξει πρόταση µοµφής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, που δεν ευνοεί τους αριθµούς για την Πειραιώς. Το ΚΚΕ επίσης έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να στηρίξει πρόταση µοµφής της Ν∆ και οµοίως ο βουλευτής του Ποταµιού Σπύρος ∆ανέλλης. Επίσης δεν θεωρείται δεδοµένη η υπερψήφιση πρότασης δυσπιστίας από τον βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη, που υπερψήφισε τον προϋπολογισµό.

Στο Μαξίµου πιστεύουν ότι την περίοδο ψήφισης της Συµφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή -που επαναλαµβάνουν ότι ισχύει το χρονοδιάγραµµα για τον Μάρτιο- η Ν∆ θα επιδιώξει να εµφανίσει πρόβληµα πολιτικής σταθερότητας αποφεύγοντας όµως να καταθέσει πρόταση µοµφής. Εξ αυτού του λόγου εκτιµούν ότι η αξιωµατική αντιπολίτευση θα δηµιουργεί κλίµα πως η κυβέρνηση δεν έχει νοµιµοποίηση, για να προκαλέσουν την κατάθεση πρότασης παροχής ψήφου εµπιστοσύνης από τον Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνησή του. Οµως, ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να ζητήσει ψήφο εµπιστοσύνης και για να µη δώσει το επιχείρηµα στη Ν∆ να υποστηρίζει ότι υπάρχει πολιτικό πρόβληµα και γιατί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει πει ότι δεν θα δώσει ψήφο εµπιστοσύνης συνδεδεµένη µε το «Μακεδονικό».

Παγίδα

Η κυβέρνηση δεν έδωσε αυτήν τη χαρά στη Νέα ∆ηµοκρατία ούτε τον Ιούνιο του 2018 όταν η αξιωµατική αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση µοµφής για τη Συµφωνία των Πρεσπών. Ηταν τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να µπλοκάρει την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, αφού υπέβαλε πρόταση δυσπιστίας, προκάλεσε τον πρωθυπουργό να τη µετατρέψει σε ψήφο εµπιστοσύνης.

Τότε, το Μαξίµου δεν έπεσε στην παγίδα της αντιπολίτευσης που ήθελε την κυβέρνηση να ζητάει ψήφο εµπιστοσύνης, είτε για να µην µπορεί να την ξαναζητήσει σε ορίζοντα εξαµήνου µε βάση τον Κανονισµό της Βουλής είτε για να προκαλέσει κάποιο «ατύχηµα» από απρόβλεπτη συµπεριφορά κάποιων βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων

Νέα ΔημοκρατίαΣυμφωνία των ΠρεσπώνΠΓΔΜ