Πολιτική|28.12.2018 07:27

ΠΓΔΜ: Τα βήµατα για την επικύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών

Γιώργος Σκαφιδάς

Πρόσω ολοταχώς προς... επικύρωση εµφανίζεται πια να οδεύει η Συµφωνία των Πρεσπών, µε τις εξελίξεις να αναµένονται ραγδαίες ξεκινώντας από το πρώτο δεκαήµερο του ερχόµενου Ιανουαρίου.

Η ολοµέλεια της Βουλής των Σκοπίων συνεδριάζει στις 9 Ιανουαρίου (ηµέρα Τετάρτη, σηµειώνουµε), µε αποστολή να επικυρώσει τις τροποποιήσεις στο σύνταγµα της γειτονικής χώρας, προκειµένου έτσι να ανοίξει ο δρόµος και για την οριστική υλοποίηση της συµφωνίας. Η σχετική διαδικασία στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ θα µπορούσε θεωρητικά να διαρκέσει περίπου πέντε µε έξι ηµέρες.

Διπλωµατικές πηγές εκτιµούν, ωστόσο, ότι η επίµαχη υπερψήφιση θα µπορούσε ίσως να ολοκληρωθεί ακόµη και µέσα σε µία ηµέρα (έως το βράδυ της 9ηςΙανουαρίου) ή το πολύ µέσα σε δύο-τρία 24ωρα, µε διαδικασίες εξπρές, έπειτα για παράδειγµα από ενδεχόµενη αποχώρηση του αντιπολιτευόµενου VMRODMNEκαι παρά τις σχετικές αντιδράσεις.

Από τη στιγµή που θα ξεπεραστεί ο συγκεκριµένος σκόπελος, η µπάλα εν συνεχεία έρχεται στο γήπεδο του ελληνικού Κοινοβουλίου. Βάσει όσων κυκλοφορούν ως βασικά σενάρια, ο στόχος είναι η Συµφωνία των Πρεσπών να έχει έρθει προς επικύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο έως και τον Μάρτιο, για να ακολουθήσει µετά το επίσης προς επικύρωση πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ενδεχοµένως έως και τον Μάιο ή νωρίτερα.

Υπάρχουν εισηγήσεις, ωστόσο, που προκρίνουν µια πιο γρήγορη διαδικασία που θα έχει ολοκληρωθεί µέσα στο δεύτερο δεκαπενθήµερο του Ιανουαρίου (µόνο ως προς την επικύρωση της συµφωνίας, όχι ως προς το σκέλος του ΝΑΤΟ), µε τη συµφωνία να έρχεται πρώτα στην αρµόδια επιτροπή της ελληνικής Βουλής και εν συνεχεία στην Ολοµέλεια.

Δεν είναι δεδοµένο

Προς το παρόν πάντως, η µπάλα παραµένει στο γήπεδο της ΠΓΔΜ. Εάν κρίνουµε µάλιστα από όσα δηλώνει επισήµως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, τότε το επιδιωκόµενο αποτέλεσµα δεν µπορεί να θεωρείται ακόµη απολύτως σίγουρο ή δεδοµένο, αν και το πιθανότερο είναι πως η τροποποίηση του συντάγµατος τελικώς θα υπερψηφιστεί µέσα στον Ιανουάριο από τα 2/3 της Βουλής των Σκοπίων. Μιλώντας προ ηµερών στον τηλεοπτικό σταθµό TV 24, ο πρωθυπουργός Ζάεφ υποστήριξε ότι έχει µέχρι στιγµής εξασφαλίσει τη στήριξη 76 βουλευτών από τους 80 που απαιτούνται προκειµένου να επιτευχθεί πλειοψηφία των 2/3. «Μέχρι αυτή τη στιγµή 76 βουλευτές έχουν διαβεβαιώσει ότι θα υπερψηφίσουν τις συνταγµατικές αλλαγές στην τελική τους µορφή.

Οι βουλευτές που προέρχονται από το VMRODPMNE (σ.σ. η οµάδα των «οχτώ») είπαν ότι ψήφισαν (σ.σ. στις 19 Οκτωβρίου) για το άνοιγµα της διαδικασίας προκειµένου να δώσουν µία ευκαιρία στη διαδικασία και ότι στη συνέχεια θα αποφασίσουν αν θα ψηφίσουν υπέρ των συνταγµατικών αλλαγών. Αυτό το είπαν ανοιχτά. Το εάν θα έχουµε 80 ψήφους για τις αλλαγές στο σύνταγµα θα το γνωρίζουµε την ηµέρα της ψηφοφορίας» σηµείωσε ο Ζάεφ, χωρίς όµως να χάνει την αισιοδοξία του.

Αντιθέτως µάλιστα, ο πρωθυπουργός της ΠΓ∆Μ εµφανίζεται, σύµφωνα µε το πρακτορείο ειδήσεων MIA, να πιστεύει ότι «πραγµατικά είναι εφικτό να αποσπάσει την υποστήριξη 85 µε 90 βουλευτών ή και ακόµη περισσότερων». «Εάν κρίνουµε από την εµπειρία, η διαδικασία δεν πρόκειται να διαρκέσει περισσότερες από πέντε µε έξι ηµέρες.

Ωστόσο, αν λάβουµε υπόψη ότι η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει πως δεν θα συµµετάσχει, είναι πιθανό η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί ακόµα πιο γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, το όλο θέµα θα έχει κλείσει µέχρι τα µέσα Ιανουαρίου» συµφωνεί από την πλευρά του ο προερχόµενος από το αλβανικό συγκυβερνών κόµµα DUI πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων, Ταλάτ Τζαφέρι.

Συμφωνία των ΠρεσπώνΠΓΔΜΖόραν Ζάεφ