Πολιτική|28.12.2018 07:37

Εξελίξεις µέσω... Πρεσπών περιµένουν στη ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος

υβερνητικούς τακτικισµούς, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Μέγαρο Μαξίµου στο φόντο της δυσεπίλυτης πολιτικής και κοινοβουλευτικής εξίσωσης της κύρωσης της συµφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ, βλέπει η ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας πίσω από τις τοποθετήσεις παραγόντων, είτε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είτε από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Ο... χρησµός των διπλωµατικών πηγών, οι οποίες χθες ξεκαθάριζαν ότι η κυβέρνηση διαθέτει το µαγικό 151 τόσο για την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών, όσο και για πιθανή ψήφο εµπιστοσύνης, εφόσον τέτοια ζητηθεί από τον πρωθυπουργό, ερµηνεύεται από την Πειραιώς ως ένδειξη της εσωτερικής αµφιταλάντευσης του πρωθυπουργικού επιτελείου εν όψει των δυσµενών πολιτικών παρενεργειών του συµβιβασµού στο ζήτηµα της ονοµασίας των Σκοπίων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει εδώ και µήνες πως η ετερόκλητη συµµαχία των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν µπορεί να πορευτεί µε διπλές πλειοψηφίες. Ο αρχηγός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θεωρεί, µάλιστα, αυτονόητη υποχρέωση του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εµπιστοσύνης εάν ο δεύτερος τη τάξει κυβερνητικός εταίρος αποχωρήσει από την κυβέρνηση λόγω του Σκοπιανού, καθώς, όπως εξηγούν στο Μοσχάτο, η εντολή σχηµατισµού κυβέρνησης, που έλαβε ο κ. Τσίπρας τον Σεπτέµβριο του 2015 αφορούσε την πολιτική σύµπραξη ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ και όχι µία οποιαδήποτε πλειοψηφία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά εκλογές πριν έρθει η Συµφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Στο πνεύµα αυτό «γαλάζια» στελέχη υπενθυµίζουν και σχετική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου, όταν στα τέλη του περασµένου Ιουνίου είχε τονίσει ότι «αν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καταψηφίσουν τη συµφωνία µε την ΠΓΔΜ, θα ζητήσουµε και θα λάβουµε ψήφο εµπιστοσύνης».

Πρόταση δυσπιστίας

Σε διαφορετική περίπτωση, υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές της ΝΔ υπενθυµίζουν πως η αξιωµατική αντιπολίτευση διατηρεί στο τραπέζι όλα τα κοινοβουλευτικά της όπλα, µηδέ εξαιρουµένης και της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας. Προσθέτουν, πάντως, πως θα είναι πρωτοφανές στα χρονικά της Μεταπολίτευσης να µη ζητηθεί ψήφος εµπιστοσύνης σε περίπτωση που έχει απολεσθεί η δεδηλωµένη.

Στο ίδιο µήκος κύµατος, «γαλάζιοι» επιτελείς αποδίδουν τις στοχευµένες κυβερνητικές διαρροές περί διαφορετικού χρόνου ψήφισης της Συµφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ στην όψιµη συνειδητοποίηση των αρνητικών παρενεργειών του συµβιβασµού, αλλά και στην εντεινόµενη αβεβαιότητα των κυβερνώντων γύρω από το κοινοβουλευτικό 151. Στη ΝΔ επαναλαµβάνουν πως, άµα τη υπογραφή της, η Συµφωνία των Πρεσπών παρήγαγε αρνητικότατα για τα εθνικά χρώµατα τετελεσµένα µε κυριότερο εξ αυτών την είσοδο της γειτονικής χώρας στο Βορειοατλαντικό Σύµφωνο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως η συµφωνία Τσίπρα - Ζάεφ δεν πρέπει να κυρωθεί ποτέ από τη χώρα µας και εξακολουθεί να ζητά µετ’ επιτάσεως εκλογές προτού αυτή έλθει στη Βουλή, ώστε να αποφασίσουν για την τύχη της οι ψηφοφόροι.

100 νέα πρόσωπα

Εν τω µεταξύ, ο «γαλάζιος» πολιτικός σχεδιασµός των πρώτων εβδοµάδων αναµένεται να οριστικοποιηθεί κατά πληροφορίες σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο του κόµµατος την Πέµπτη, στις 3 Ιανουαρίου. Οπως, εξάλλου, έχει προαναγγελθεί, στις 10 Ιανουαρίου, ανήµερα τη συµπλήρωση τριών χρόνων από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία του κόµµατος, η Πειραιώς αναµένεται να ανακοινώσει τους πρώτους, νέους υποψηφίους για τα εθνικά ψηφοδέλτια.

Στελέχη, που γνωρίζουν τον κοµµατικό προγραµµατισµό, κάνουν λόγο για έως και 100 πρόσωπα, που δεν θα έχουν ξαναδοκιµαστεί στη µάχη του σταυρού, νέοι κάτω των 40 και γυναίκες, κυρίως από τη δεξαµενή του Μητρώου Στελεχών. Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ θα εξακολουθήσει τις αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε γειτονιές του Λεκανοπεδίου, αλλά και τις συναντήσεις µε εκπροσώπους ειδικών ακροατηρίων, µε στόχο να διευρύνει την επιρροή της ΝΔ σε κοινά που στις πρόσφατες εκλογικές αναµετρήσεις δεν είχαν στηρίξει την Πειραιώς. Παράλληλα, το δεύτερο 10ήµερο του Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Κρήτη, όπου θα µιλήσει σε κοινή εκδήλωση των ΝΟ∆Ε του νησιού χάριν της υποψηφιότητας του 34χρονου Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη στη συγκεκριµένη Περιφέρεια.

Νέα Δημοκρατία