Πολιτική|02.10.2020 20:57

Σύνοδος Κορυφής: Εξασφάλισε ξανά ανταλλάγματα ο Ερντογάν

Newsroom

Ικανοποίηση υπάρχει στην Άγκυρα και «κρυφή» δικαίωση, γιατί αν και δεν πανηγυρίζουν στην Τουρκία, οι ανακοινώσεις που έγιναν την Παρασκευή από το υπουργείο Εξωτερικών και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείχνουν ότι ουσιαστικά πήραν αυτό που ήθελαν ή τουλάχιστον αυτά που μπορούσε να δώσει στην παρούσα φάση η Άνγκελα Μέρκελ και ουσιαστικά την ευχαριστούν και για αυτό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Ζαχαράκη για το Open, όχι μόνο δεν έχουν κυρώσεις, αλλά δεν υπάρχει και καμία αναφορά για κυρώσεις στο κείμενο συμπερασμάτων, παρά μόνο κεκαλυμμένη όπως αναγνώρισε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Επομένως, η Τουρκία θεωρεί ότι από τους τρεις όρους που είχε θέσει παίρνει χρήματα - και από την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό και από την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης. Βέβαια, στο θέμα της βίζας περιμένει κάποια πιο απτά βήματα, όπως είπε. Η Τουρκία γνωρίζει ότι η ΕΕ είναι ουσιαστικά διαιρεμένη και αυτό φάνηκε για ακόμη μια φορά. Είδε λοιπόν μια δομή όπου κάποιες χώρες είναι υπέρ της Τουρκίας και κάποιες άλλες κατά.

Όσον αφορά στην αναφορά για τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, η Τουρκία παραμένει αμετακίνητη από τις διεκδικήσεις της και όταν ανακοινωθεί η ημερομηνία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει όλα τα θέματα στο τραπέζι. Τουλάχιστον έξι θέματα θεωρεί ότι πρέπει να συζητηθούν με την Ελλάδα, ανάμεσά τους, πέρα από τις θαλάσσιες ζώνες είναι και η αποστρατικοποίηση, ακόμη και η μειονότητα της δυτικής Θράκης.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ του Open:

Σύνοδος ΚορυφήςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνελληνοτουρκικές σχέσειςΆνγκελα Μέρκελκρίση στη ΜεσόγειοΤουρκία