Πολιτική|06.10.2020 13:50

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η Κύπρος είναι κράτος - πειρατής

Μαρία Ζαχαράκη

«Κράτος-πειρατή» χαρακτήρισε την Κύπρο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο προήδρευσε. «Ο κόσμος αν δεν απαλλαγεί από τα κράτη πειρατές και τους πειρατές κυβερνώντες τους, η ανθρωπότητα δεν θα καταφέρει να πετύχει την ειρήνη και την ηρεμία. Δυστυχώς, ειδικά στη δική μας περιοχή ο αριθμός των κρατών-πειρατών είναι πολύ μεγάλος. Αυτά τα κράτη-πειρατές από το Ισραήλ μέχρι την Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου και το καθεστώς της Συρίας, καταπιέζουν και τους δικούς τους πολίτες, αλλά καταλύουν και την παγκόσμια σταθερότητα.

Η εποχή που αυτά τα κράτη χρησιμοποιούσαν αυτές τις μεθόδους, με το να κρύβονται κάτω από τη φούστα των διεθνών δυνάμεων, προκαλώντας μπελάδες στην ανθρωπότητα, πλησιάζει πλέον στο τέλος της. Ο κόσμος δεν μπορεί να σηκώσει άλλο αυτή την τυραννία. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε δύναμη και κάθε δυνατότητα που διαθέτει για να καταστρέψει αυτό το άδικο, παράνομο, άσχημο και αιμοσταγές παιχνίδι», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, αφήνοντας παράλληλα υπόνοιες για την Ελλάδα ότι ενώ αρχικώς δεν ήθελε διάλογο για την ανατ. Μεσόγειο, τελικά αποδέχτηκε διαπραγματεύσεις επί ίσοις όροις.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχήθηκε για άλλη μια φορά να βρεθεί φυσικό αέριο στην ανατ. Μεσόγειο, όπως και στη Μαύρη Θάλασσα. «Το φυσικό αέριο που ανακαλύψαμε στην Μαύρη Θάλασσα ήταν τα πρώτα καλά νέα. Με τη βοήθεια του Αλλάχ, περιμένουμε να έχουμε καλά νέα και στην ανατολική Μεσόγειο σύντομα».

Αναφερόμενος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ επιτέθηκε σε ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία για τη σιωπή τους και απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να σταματήσει να είναι σιωπηλή, απέναντι στις «σφαγές», όπως τις χαρακτήρισε, της Αρμενίας. «Την ώρα που οι Αρμένιοι εισέβαλλαν στα εδάφη του Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν, η διεθνής κοινότητα παρέμεινε, δυστυχώς, σιωπηλή μπροστά σε αυτή την αθλιότητα. Στο Καραμπάχ δεν έγινε μόνο εισβολή, αλλά και επαίσχυντες σφαγές κατά της ανθρωπότητας.

Η ομάδα του Μινσκ, η οποία συγκροτήθηκε από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γαλλία και εντός του ΟΑΣΕ, αντί να λύσει το πρόβλημα, το καταδίκασε σχεδόν σε αδιέξοδο».

ΚύπροςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκρίση στη Μεσόγειο