Πολιτική|06.10.2020 07:21

Κρίσιμος ο Οκτώβρης για επενδύσεις, κορονοϊό και διερευνητικές με την Τουρκία

Φώφη Γιωτάκη

Στοχευμένες κινήσεις για την τόνωση της οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, την μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού και την επιβεβαίωση της αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο επιχειρεί η κυβέρνηση, θεωρώντας κρίσιμο κάθε βήμα της μέσα στον Οκτώβρη.

Δεν είναι μόνο η κατάρτιση του προϋπολογισμού αλλά και η εκπόνηση του εθνικού σχεδίου για την ταχύτατη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει σημάνει συναγερμό εγρήγορσης στο Μέγαρο Μαξίμου και το αρμόδιο οικονομικό επιτελείο. Είναι ένα πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών που ο πρωθυπουργός θέλει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, να ξεκινήσουν εντός του δεύτερου μήνα του φθινοπώρου με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας το 2021. Το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει άλλωστε ότι η επιδημιολογική εικόνα στην χώρα μας αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας για την εξέλιξη της μάχης εναντίον του κορονοϊού εν' όψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα.

Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή καταρτίστηκε, όπως σπεύδουν να υποστηρίξουν κυβερνητικά στελέχη, σε περιβάλλον πρωτοφανούς αβεβαιότητας, λόγω του απροσδιόριστου χρόνου λήξης της πρωτοφανούς πανδημίας του κορονοϊού και συνεπώς της επιστροφής της παγκόσμιας οικονομίας σε τροχιά ανάταξης και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Η ύφεση στην Ελλάδα για το σύνολο του 2020 εκτιμάται στο 8,2%, σε καλύτερο δηλαδή επίπεδο συγκριτικά με τη θερινή εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ευρωζώνη (-8,7%). Ενώ η τελική πρόβλεψη του Προσχεδίου για το 2021 είναι για ανάπτυξη 7,5%, καθώς πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ευρωπαϊκοί πόροι στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του React EU. 

«Κατά συνέπεια, βάσει των μέσων εκτιμήσεων για το σύνολο της διετίας 2020-2021, σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία για την Πατρίδα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, το εισόδημα των Ελλήνων θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητο. Ήταν επόμενο της σοβαρής ύφεσης που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, να υπάρχει επιδείνωση του ποσοστού ανεργίας φέτος όπως και δεικτών που αφορούν το πρωτογενές έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του Α.Ε.Π», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναλαμβάνοντας να «ντύσει» με αισιοδοξία την πρόβλεψη της κυβέρνησης για την ανεργία το 2021: αναμένεται να υποχωρήσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2019, ενώ η γενική ρήτρα διαφυγής για τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα ισχύσει και το επόμενο έτος. Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι καθοριστικής σημασίας η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα μας τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και μεταξύ των εταίρων και πιστωτών της, γεγονός που αντανακλάται στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά. Σχετικό παράδειγμα είναι για την κυβέρνηση και η επένδυση της Microsoft «καθώς συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης για την χώρας μας». Μάλιστα, συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν την αδιάκοπη προσπάθειά του ώστε να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις μαζί με τα αρμόδια στελέχη για την προσέλκυση επενδύσεων ακόμη και στις πλέον δύσβατες ημέρες για την καταπολέμηση του κορονοϊού την περασμένη άνοιξη.

Κατά των «κινδυνολόγων» για τον κορονοϊό

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, οι υπουργοί που έχουν αναλάβει κρίσιμο ρόλο κινούνται ήδη στην κατεύθυνση ουσιαστικής διάψευσης των, όπως θα επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία, των «κινδυνολόγων». Η πορεία των πραγμάτων αναδεικνύει για το Μέγαρο Μαξίμου ακόμη περισσότερο τη σημασία της ατομικής ευθύνης, της τήρησης των πρωτοκόλλων, της πιστής εφαρμογής των μέτρων που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Γιατί; Διότι είναι, όπως διαπιστώνουν, ο μόνος τρόπος για την αποφυγή αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, αλλά και των χειρότερων σεναρίων.

Πότε ξεκινούν οι διερευνητικές με την Τουρκία

Ο κυβερνητικός συναγερμός αφορά και στην παρακολούθηση των αντιδράσεων της Τουρκίας μετά και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική η σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ ο οποίος θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ στις 10.30 θα τον υποδεχθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στόλτενμπεργκ βρισκόταν πριν στην Άγκυρα όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών. Μάλιστα πριν ταξιδεύσει για την Αθήνα δεν απέφυγε να σχολιάσει στο τουίτερ: «Καλή συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα για σειρά θεμάτων ασφαλείας. Συζητήσαμε για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο. Σταθερή μου ελπίδα είναι ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες».

ΤουρκίαΜέγαρο ΜαξίμουΚορονοϊόςΚυριάκος Μητσοτάκηςκρίση στη Μεσόγειο