Πολιτική|07.10.2020 20:34

Δίκη Χρυσής Αυγής: Πώς ήρθε το τέλος στον εφιάλτη του φασισμού

Newsroom

Με κομμένη την ανάσα περίμενε το ακροατήριο που βρισκόταν στην αίθουσα του Εφετείου, την απόφαση - σταθμό του δικαστηρίου για την κατηγορία της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση. Σύμφωνα με τη δικαστική συντάκτρια του Open TV Σοφία Φασουλάκη όταν η πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη, οι δύο εφέτες και οι αναπληρωτές δικαστές ανέβηκαν στην έδρα ο κόσμος και ο χρόνος «πάγωσαν» ενώ επικράτησε απόλυτη ησυχία. 

Όταν η κυρία Λεπενιώτη άρχισε την ανάγνωση της απόφασης ξεκίνησε πρώτα με την υπόθεση της δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, μιλώντας για τον Γιώργο Ρουπακιά και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Σύμφωνα με τη Σοφία Φασουλάκη η αγωνία έφτασε στο κατακόρυφο όταν ξεκίνησε η αναφορά για το κεφάλαιο της εγκληματικής οργάνωσης. 

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ένα πολιτικό κόμμα χαρακτηρίζεται στη χώρα μας ως εγκληματική οργάνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόεδρος του Δικαστηρίου θέλει η διαδικασία να συνεχιστεί για αρκετές ακόμα ώρες, ενώ κάποιοι λένε ότι ακόμα και σήμερα μπορεί να υπάρξει απόφαση επί των ποινών αλλά και των αναστολών ή μη στην έφεση.

Εγκληματική οργάνωση με ομόφωνη απόφαση

Οι δικαστές ήταν ξεκάθαροι. Με ομόφωνη απόφαση, η Χρυσή Αυγή που εκλέχθηκε τέσσερις φορές στο ελληνικό κοινοβούλιο, δρούσε ως εγκληματική οργάνωση κάτω από τον πολιτικό μανδύα. Αν και η εισαγγελέας στην πολύωρη αγόρευσή της είχε εισηγηθεί την αθώωση όλων των κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση, οι δικαστές ήταν απόλυτοι. Όλες οι επιθέσεις και οι ενέργειες δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά. Συνδέονταν απόλυτα μεταξύ τους και είχαν ένα κοινό παρονομαστή, τη Χρυσή Αυγή.

Με την ομόφωνη απόφαση που ανέγνωσε η Μαρία Λεπενιώτη ο γραμματέας του ναζιστικού μορφώματος, Νίκος Μιχαλολιάκος και άλλοι έξι πρώην βουλευτές καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Το αποδεικτικό υλικό ήταν τεράστιο, ενώ η δικογραφία για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής ήταν ογκώδης. Μαζί με τον Νίκο Μιχαλολιάκο καταδικάστηκε ολόκληρη η ηγετική ομάδα. Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Η Χρυσή Αυγή είχε συγκροτήσει τάγματα εφόδου με στρατιωτική δομή. Τα τάγματα εφόδου βαρύνονται με σωρεία δολοφονικών επιθέσεων, όπως αυτή σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων και κατά των μελών του ΠΑΜΕ. Συνολικά από τους 65 κατηγορούμενους για εγκληματική οργάνωση ένοχοι κρίθηκαν οι 50. Πλέον το θέμα που τίθεται είναι οι ποινές που θα επιβληθούν στους κατηγορούμενους. Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα το νέο πλαίσιο ποινής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι 5-15 χρόνια. Εάν τους χορηγηθεί ελαφρυντικό θα κυμαίνεται από 2-8 χρόνια. Για την ένταξη η ποινή που προβλέπεται είναι 5-10 χρόνια, ενώ εάν υπάρξει αναγνώριση ελαφρυντικών τότε θα κυμανθεί από 1-5 χρόνια.

Μάγδα Φύσσα: Παύλο μου, νικήσαμε

Για μια σημαντική νίκη κόντρα στη Χρυσή Αυγή έκανε λόγο η Μάγδα Φύσσα μετά την ιστορική απόφαση του Εφετείου για ομόφωνη καταδίκη της Χρυσής Αυγής.  «Κερδίσαμε ένα κομμάτι της μάχης. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζουμε τον αγώνα», δήλωσε η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα έξω από το Εφετείο.

Η γυναίκα - σύμβολο στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε στο Κερατσίνι από τον χρυσαυγίτη, Γιώργο Ρουπακιά, συγκλόνισε για ακόμη μια φορά αμέσως μετά την ανακοίνωση της ενοχής της Χρυσής Αυγής από το δικαστήριο.

Η Μάγδα Φύσσα βγήκε μαζί με τον σύζυγό της Παναγιώτη από την αίθουσα του Εφετείου λίγα λεπτά αφού ανακοινώθηκε ότι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον γιο της αλλά και η Χρυσή Αυγή, είναι ένοχοι! Η Μάγδα Φύσσα με τα χέρια υψωμένα προς τον ουρανό δήλωσε αμέσως: «Ο Παύλος τα κατάφερε... Γιε μου, νικήσαμε». Και το πλήθος που έχει συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Έρχονται οι συλλήψεις μετά τις καταδίκες

Σύμφωνα με την αστυνομική συντάκτρια του Open TV Μίνα Καραμήτρου η Ελληνική Αστυνομία δεν περιμένει να δει για ποιους θα υπάρξουν ελαφρυντικά και για ποιους συλλήψεις. Οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ βρίσκονται ήδη εν αναμονή μιας αστυνομικής επιχείρησης. Εάν δεν αναγνωριστούν ελαφρυντικά και αν πρέπει να υπάρξουν εκ νέου συλλήψεις η ΕΛ.ΑΣ έχει ξεκινήσει ήδη και γνωρίζει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα και στα σπίτια των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπεται να υπάρξουν μικρές ομάδες συλλήψεων στα μέρη όπου βρίσκονται τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκονταν κάτω από διακριτική παρακολούθηση. Όταν το δικαστήριο καταλήξει στο ότι πρέπει να συλληφθούν τότε το τμήμα Αναζητήσεων της ασφάλειας Αττικής θα πρέπει να αναλάβει δράση σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

εγκληματική οργάνωσηΧρυσή ΑυγήΓιώργος ΡουπακιάςΠαύλος Φύσσαςδίκη Χρυσής ΑυγήςΝίκος Μιχαλολιάκος