Πολιτική|08.10.2020 10:09

Τζουζέπε Κόντε στη Χουριέτ: Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε Ελλάδα και Κύπρο

Μαρία Ζαχαράκη

Την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εκφράζει στην εφημερίδα Χουριέτ, ο Ιταλός πρωθυπουργός, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «στην Ευρώπη είμαστε όλοι ενωμένοι». Σε συνέντευξή του προς μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ανάμεσά τους και στη «Χουριέτ», ο Τζουζέπε Κόντε τάσσεται υπέρ του διαλόγου στην ανατολική Μεσόγειο, συστήνοντας στην Τουρκία να απέχει από μονομερείς ή προκλητικές ενέργειες.

«Μπορώ να σας εγγυηθώ ότι η Ιταλία και η κυβέρνησή μας, μαζί με τη Γερμανία και εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών θα εργαστούμε για να βγει νικητής ο διάλογος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός, απορρίπτοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε στρατιωτική λύση.

«Αφορά όλους μας και γι’ αυτό οι αρχαίοι Ρωμαίοι την ονόμασαν «Mare Nostrum (Η Θάλασσα μας). Έτσι, η Μεσόγειος δεν ανήκει μόνο στην Ιταλία, τη Γαλλία, ή την Τουρκία. Ανήκει σε όλους μας. Πρέπει όλοι να τηρούμε τους διεθνείς κανόνες και να αναζητούμε το διάλογο. Η Ιταλία έχει παράδοση στην ικανότητα να συνδιαλέγεται με όλους. Το DNA μας, το σύνταγμά μας απορρίπτει τον πόλεμο και είμαστε πάντοτε εναντίον των στρατιωτικών λύσεων. Θα μας δείτε ότι τασσόμαστε ενάντια στη στρατιωτική λύση για τη μείωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, όπως τώρα και στη Λιβύη. Υποστηρίζουμε την πολιτική λύση για τη σταθερότητα της Λιβύης».

Έκκληση στην Τουρκία για αποφυγή μονομερών ενεργειών

Ο Τζουζέπε Κόντε υπεραμύνθηκε της ενότητας της ΕΕ, λέγοντας ότι η αλληλεγγύη είναι δεδομένη προς όλα τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Είμαστε όλοι ενωμένοι, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας αδιακρίτως προς την Ελλάδα και την Κύπρο (ελληνο-κυπριακή πλευρά) και απευθύνουμε έκκληση προς την Τουρκία να απέχει από μονομερείς πρωτοβουλίες που δεν συνάδουν με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, δημιουργώντας σχέσεις μεμονωμένα με όλα τα μέλη και αποφεύγοντας εχθρικές και προκλητικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το διεθνές δίκαιο. Ως προς αυτό, όλα τα μέλη έχουν την ίδια γραμμή», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, εξαίροντας παράλληλα το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. «Γνωρίζουμε το στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας. Έχει σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τα Βαλκάνια, όπως και στη Λιβύη», είπε.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκρίση στη ΜεσόγειοΑνατολική ΜεσόγειοςΤζουζέπε Κόντε