Πολιτική|09.10.2020 13:18

Κορονοϊός: Με την παρουσία του Κυριάκου Πιερρακάκη η σημερινή ενημέρωση – Τι θα παρουσιάσει

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Με τη συμμετοχή του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη ενημέρωση των 6 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Πιερρακάκης θα παρουσιάσει τις δυνατότητες του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, μέσω του οποίοι οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το επιδημιολογικό φορτίο του κορονοϊού σε κάθε περιοχής στη χώρα μας. Ο χάρτης θα παρέχει - μέσω υπολογιστή ή κινητού - και πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που ισχύουν στην κάθε περιοχή.

Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το ethnos.gr: Κορονοϊός: Αυτά είναι τα μέτρα για το χειμώνα – Τι θα ισχύσει για εστίαση και θέατρα

Αυτό αναμένεται να βοηθήσει τους πολίτες στο να λαμβάνουν τα σωστά μέτρα πρόληψης, καθώς οι περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας πλέον έχουν διαφορετικά μέτρα προστασίας και διαφορετικό επίπεδο επικινδυνότητας. Μάλιστα, αυτά αλλάζουν σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και σε πέντε ημέρες ή μπορεί να ισχύουν μερικές ώρες μετά την ανακοίνωσή τους, όπως συνέβη την Τετάρτη με τις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης και Ιωαννίνων.

Ο χάρτης θα συνοδεύεται και από τέσσερα επίπεδα κατηγοριοποιημένων τοπικών μέτρων που θα εφαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Τα επίπεδα είναι:

  • Επίπεδο ένα: ετοιμότητα
  • Επίπεδο δύο: επιτήρηση
  • Επίπεδο τρία: αυξημένης επιτήρηση
  • Επίπεδο τέσσερα: αυξημένος κίνδυνος

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 10.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του Συστήματος Υγείας, π.χ. τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή ΜΕΘ, και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ινχηλάτησης και της συσχέτισης κρουσμάτων και των επαφών τους.

Εκτός του κ. Πιερρακάκη, η ενημέρωση θα γίνει από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τον αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Κυριάκος ΠιερρακάκηςκρούσματαΚορονοϊός