Πολιτική|09.10.2020 14:23

Ανώτερος διπλωμάτης: Δύο φορές συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες τα Βαρώσια

Μαρία Ψαρά

Δύο φορές έχει συζητηθεί ήδη το θέμα των Βαρωσίων στις Βρυξέλλες, ενώ η πρώτη «επίσημη» κουβέντα θα είναι τη Δευτέρα στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών. 

Σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη, το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου έχει ήδη τεθεί δύο φορές στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των 27 κρατών μελών (COREPER ) και αναμένεται να τεθεί εκ νέου, τόσο στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο από τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως και τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου το θέμα θα θέσει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. 

Η Άγκυρα προσπαθεί να πείσει ότι κάνουν ό,τι τους έχουν ζητηθεί και ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει το διάλογο, αλλά κινήσεις όπως τα Βαρώσια δε βοηθούν. Οι Βρυξέλλες είναι δυσαρεστημένες, αφού βλέπουν ότι η Τουρκία κάνει ένα βήμα μπροστά και ένα πίσω. Κάτι που ξεφεύγει από την σταθερή και συνεπή αποκλιμάκωση που ήθελαν να δουν σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ώστε να ξεκινήσει η θετική ατζέντα. Σε κάθε περίπτωση, θέμα κυρώσεων δεν τίθεται τώρα, αφού οι ηγέτες έδωσαν ραντεβού γι' αυτό τον Δεκέμβριο.

ΒαρώσιαΒρυξέλλεςΣυμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων