Πολιτική|12.10.2020 22:07

Oruc Reis: Επικοινωνία Ερντογάν - Σαρλ Μισέλ για τα ελληνοτουρκικά

Μαρία Ζαχαράκη

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο με τη νέα «έξοδο» του Oruc Reis για έρευνες φυσικού αερίου νότια του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο μετά την κίνηση ανοιχτά του Καστελόριζου με το Oruc Reis, κατήγγειλε στον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι είναι εκείνη υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

«Παρά τη στάση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει να προβαίνει σε βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. Για να μπορεί να πραγματοποιηθεί η πολυμερής διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο, που πρότεινε η Τουρκία, αναμένουμε απτά βήματα από την Ευρώπη», φέρεται να είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναζωογόνησης των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου για το μεταναστευτικό και της ανάγκης προόδου στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην Ευρώπη. Ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε και το θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τον Σαρλ Μισέλ, αναφέροντας ότι η Αρμενία, η οποία κατέλαβε εδάφη του Αζερμπαϊτζάν, επιτέθηκε σε περιοχή με αγωγούς φυσικού αερίου και πετρελαίου, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

κρίση στη ΜεσόγειοΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνOruc ReisΣαρλ Μισέλ