Πολιτική|27.10.2018 20:03

Οι χρυσές φρεγάτες που βούλιαξαν τον πρώην «Τσάρο»

Σοφία Φασουλάκη

Πολύ δρόμο έχουν ακόµη µπροστά τους οι ανακριτικές Αρχές αλλά και ο Γιάννος Παπαντωνίου µετά τα πρώτα ευρήµατα του δρόµου του χρήµατος, τα οποία άλλωστε τον οδήγησαν στη φυλακή.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Aµυνας θα βρεθεί αντιµέτωπος µε το ανακριτικό µικροσκόπιο σε ακόµη πέντε δικογραφίες (εκτός από αυτήν του εκσυγχρονισµού των φρεγατών) για συµβάσεις οι οποίες υπεγράφησαν επί των ηµερών του, καθώς θα ελεγχθούν µία προς µία για τυχόν παράνοµες πληρωµές.

Η έρευνα όµως δεν τελειώνει εδώ, καθώς υπάρχει ακόµη σε εκκρεµότητα η δικογραφία για το ακίνητο της Σύρου, µε την Εισαγγελία Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς να έχει ασκήσει ποινική δίωξη για ξέπλυµα βρώµικου χρήµατος. Και αυτό γιατί έκρινε ότι δεν δικαιολογούνται τα εισοδήµατα του πρώην υπουργού για την αγορά του πολυτελούς ακινήτου. Επιπλέον, εκκρεµές παραµένει το θέµα άλλου ελβετικού λογαριασµού, στην τράπεζα HSBC, ο οποίος αποκαλύφθηκε από τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο επίµαχος λογαριασµός εµφάνισε κίνηση ποσού 1,3 εκατ. ευρώ, για το οποίο το ζεύγος Παπαντωνίου έχει κάνει λόγο για καταπίστευµα, που όµως δεν έχει ακόµη ερευνηθεί, καθώς ο λογαριασµός παραµένει «µπλοκαρισµένος» από τον κουµπάρο του πρώην υπουργού. Το άνοιγµα του επίµαχου λογαριασµού επιχειρείται εδώ και τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, µολονότι σε πρώτο βαθµό η ελβετική ∆ικαιοσύνη έδωσε το «πράσινο φως» για να έρθουν στη δηµοσιότητα οι κινήσεις του, τον περασµένο Ιούλιο το Οµοσπονδιακό Ποινικό ∆ικαστήριο της Ελβετίας -στο οποίο προσέφυγε ο κουµπάρος του Γ. Παπαντωνίου- έκρινε διαφορετικά: Ότι δεν µπορούν να δοθούν τα στοιχεία, καθώς οι επίµαχοι λογαριασµοί αποκαλύφθηκαν µετά τη διαρροή της λίστας Λαγκάρντ, η οποία για τους Ελβετούς αποτελεί προϊόν υποκλοπής.

Αµέσως µετά υπήρξε παρέµβαση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να αναιρέσει την απόφαση του Οµοσπονδιακού ∆ικαστηρίου.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, οι δικαστικές Αρχές στη χώρα µας θεωρούν κρίσιµο τον επίµαχο λογαριασµό, καθώς έχει ανοίξει νωρίτερα από εκείνους της UBS, απ’ όπου φαίνεται ότι πέρασαν παράνοµες πληρωµές, τις οποίες οι Αρχές συνδέουν µε µίζες για τη σύµβαση των φρεγατών. Στο µικροσκόπιο των ανακριτών έχουν µπει:

  • Η σύµβαση για τα άρµατα µάχης Leopard (κύρια και για τα Α/Ω), καθώς φέρεται ότι από την κατασκευάστρια εταιρεία έχουν διανεµηθεί σε στρατιωτικούς περί τα 3.000.000 ευρώ.
  • Η σύµβαση για τα ελικόπτερα Apache, η οποία, σύµφωνα µε παλαιότερο έγγραφο της Εισαγγελίας Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς, ήταν ζηµιογόνα για το ελληνικό ∆ηµόσιο.
  • Η σύµβαση για τα 20 µεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ90.
  • Η κύρια σύµβαση αλλά και η σύµβαση για τα αντισταθµιστικά ωφελήµατα του εκσυγχρονισµού των φρεγατών. Οι τέσσερις πρώτες συµβάσεις καταρτίστηκαν έπειτα από εισήγηση του κ. Παπαντωνίου προς το Κυβερνητικό Συµβούλιο Εξωτερικών και Αµυνας.

Η απολογία που ξετύλιξε το κουβάρι

Η προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου ήταν αποτέλεσµα δύο παραγόντων: Ο πρώτος είναι ότι ο πρώην υπουργός δεν προσκόµισε κανένα νοµιµοποιητικό έγγραφο που να αποδεικνύει το «πόθεν έσχες» των χρηµάτων που κατέληξαν στους τραπεζικούς του λογαριασµούς, κάνοντας λόγο για κληρονοµιά από τη µητέρα του.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι το πρώην φιλικό του πρόσωπο, επιχειρηµατίας, ο οποίος βρέθηκε στη θέση του κατηγορουµένου, εξαιτίας του, µε τους ανακριτές να του αποδίδουν την κατηγορία του ξεπλύµατος βρώµικου χρήµατος.

Η απολογία του, η οποία πραγµατοποιήθηκε λίγες ηµέρες πριν από εκείνη του Γ. Παπαντωνίου, αποτέλεσε επιταχυντή εξελίξεων, αφού ο επιχειρηµατίας υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός τη διετία ­2002-2003‚ του έδωσε, 2,5 εκατ. ευρώ -σε δεσµίδες τις οποίες έβγαζε από το χρηµατοκιβώτιό του- προκειµένου να τα µεταφέρει στην Ελβετία.

Oµως, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ανακριτές άκουγαν αυτή την ιστορία από τα χείλη του πολιτικού µηχανικού, που πέρασε µέρος της ζωής του στη Σαουδική Αραβία και στην Ελβετία. Ήταν Ιούλιος του ­2018 όταν ο κατηγορούµενος κλήθηκε από την ανακρίτρια Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς Ηλιάννα Ζαµανίκα προκειµένου να απολογηθεί. Ο 73χρονος, σύµφωνα µε πληροφορίες, επρόκειτο τότε να περάσει το ανακριτικό κατώφλι µόνο για να λάβει προθεσµία. Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης που είχε επιλέξει φέρεται να του είχε δώσει οδηγίες για να λάβει προθεσµία χωρίς την παρουσία του, ζητώντας χρόνο για να προετοιµάσει τους υπερασπιστικούς του ισχυρισµούς.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι µπαίνοντας στο γραφείο της ανακρίτριας ξεκίνησε αυθορµήτως να αναφέρεται στα όσα ο ίδιος έζησε τη διετία ­2002-2003, εξιστορώντας τον τρόπο µε τον οποίο ξεκίνησε να λαµβάνει χρήµατα από τον Γιάννο Παπαντωνίου για να τα καταθέσει αργότερα σε άλλους λογαριασµούς.

Η συζήτηση που φέρεται να είχε εκείνο το πρωινό του καλοκαιριού µε την ανακρίτρια, ζητώντας στο µεταξύ να λάβει προθεσµία, στένεψε τον «κλοιό» γύρω από το ζευγάρι, που µέχρι και σήµερα αρνείται οποιαδήποτε εµπλοκή σε ξέπλυµα χρήµατος, επικαλούµενο κυρίως επενδύσεις και κληρονοµιές σχετικά µε την προέλευση των χρηµάτων. Ο 73χρονος φίλος του Γιάννου Παπαντωνίου επέστρεψε τελικά στο γραφείο της κυρίας Ζαµανίκα την περασµένη Παρασκευή, µε νέο συνήγορο. Και η δική του απολογία ήταν µαραθώνια, καθώς άγγιξε τις 14 ώρες, µε τον κατηγορούµενο να απολογείται από τις 10 το πρωί µέχρι τα µεσάνυχτα. Κλήθηκε να απαντήσει σε δεκάδες ερωτήσεις γύρω από τη γνωριµία του µε τον Γιάννο Παπαντωνίου, αλλά και όλες τις κινήσεις «νοµιµοποίησης» που φέρεται να έκανε προς όφελος του πρώην υπουργού.

Σχέση απόλυτης εμπιστοσύνης

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο 73χρονος, ο οποίος ασχολείτο στο παρελθόν µε τις κατασκευές, υποστήριξε ότι δεν είχε καµία ένδειξη για τυχόν παράνοµη προέλευση των ποσών, δείχνοντας απόλυτη εµπιστοσύνη στον Γιάννο Παπαντωνίου. Μάλιστα, φέρεται να είπε στους ανακριτές ότι δεν είχε καµία σχέση µε το υπουργείο Εθνικής Αµυνας, ούτε µε τις επίµαχες συµβάσεις. «Ηταν ο άνθρωπος που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, ήταν ο “τσάρος” της ελληνικής οικονοµίας. Εγώ βρισκόµουν στο εξωτερικό τα προηγούµενα χρόνια, δεν είχα σχέση µε πολιτικά κόµµατα ή δραστηριότητα, δεν µπορούσα να φανταστώ ότι συµβαίνει κάτι τέτοιο» φέρεται να είπε στην απολογία του.

Σήµερα -και µετά την εµπλοκή του φαίνεται οργισµένος, αφού βρέθηκε στη θέση του κατηγορουµένου, ενώ την ίδια ώρα πρέπει να καταβάλει εγγυητική επιστολή ύψους 500.000 ευρώ, που του επιβλήθηκε ως περιοριστικός όρος από τους ανακριτές. Μάλιστα, φέρεται να µην έχει το δυσθεώρητο αυτό ποσό και να προσφεύγει στη λύση της υποθήκης ακινήτου προκειµένου να καλύψει την εγγύηση. Στο ερώτηµα των ανακριτών Η. Ζαµανίκα και Γ. Ευαγγέλου εάν έλαβε αµοιβή για την εξυπηρέτηση που έκανε στον Γιάννο Παπαντωνίου, ο επιχειρηµατίας απάντησε αρνητικά, προσκοµίζοντας, σύµφωνα µε πληροφορίες, στοιχεία από τα οποία προέκυψε ότι υπήρχαν χρήµατα στους λογαριασµούς του πριν από τις καταθέσεις των χρηµάτων του Γ. Παπαντωνίου.

Η δικογραφία των φρεγατών, πάντως, δεν αποκλείεται να γεννήσει και άλλους κατηγορουµένους, όσο έρχονται στα χέρια των ανακριτών απαντήσεις από τα αιτήµατα δικαστικής συνδροµής. Hδη έχουν σταλεί αιτήµατα και αναµένονται απαντήσεις από την Κύπρο, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία αλλά και την Αµερική.

Γιάννος Παπαντωνίουμίζεςφρεγάτες