Πολιτική|13.10.2020 20:18

Τσίπρας: Επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια σε ανατολική Μεσόγειο, Κρήτη

Βούλα Κεχαγιά

Μηχανισμό κυρώσεων έστω και τώρα και άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης ζητεί ο Αλέξης Τσίπρας μετά και τη νέα παράνομη NAVTEX της Τουρκίας για έρευνες στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιολογεί την κατάσταση ως ιδιαίτερα σοβαρή, κάτι που δεν έκρυψε και κατά την έκτακτη σύσκεψη της Δευτέρας, που συγκάλεσε στην Κουμουνδούρου με τη συμμετοχή των αρμόδιων τομεαρχών, συμβούλων και πρώην αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκ παραλλήλου, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πλέον ότι πρέπει να ανοίξει ως προοπτική η συζήτηση για επέκταση των χωρικών υδάτων και νότια των νησιών της ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή της Καρπάθου, της Κάσου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελόριζου αναλόγως των εξελίξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης πρέπει να γίνει άμεσα για να μην επιχειρηθεί σε καμία περίπτωση αυτό που έγινε στο Καστελόριζο, δηλαδή μία παράνομη τουρκική Navtex και στην Κρήτη, εξέλιξη που θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πιστεύει ότι στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να αξιοποιήσει την προοπτική επέκτασης των χωρικών υδάτων. Κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας, 12 Οκτωβρίου, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε: «Στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κρήτη είναι μονόδρομος. Όπως και η πίεση στη Σύνοδο για κυρώσεις. Πολύ φοβάμαι ότι η γερμανική προεδρία και η Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν. Και αν δεν υπάρξει μηχανισμός κυρώσεων έστω τώρα και αν ταυτόχρονα δεν ανοίξει το θέμα επέκτασης σε 12 ναυτικών μιλίων στην ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χάσουν πια κάθε αξιοπιστία».

Κρήτη12 ναυτικά μίλιακρίση στη ΜεσόγειοΣΥΡΙΖΑΑνατολική ΜεσόγειοςΑλέξης Τσίπρας