Πολιτική|13.10.2020 20:47

Ευρωπαίος διπλωμάτης: Όλοι καταλαβαίνουν ότι κάτι πρέπει να γίνει με Τουρκία

Μαρία Ψαρά

Γενική δυσαρέσκεια για την Τουρκία επικρατεί στις Βρυξέλλες. Ακόμα και οι υποστηρικτές της, νιώθουν «προδομένοι» και εκτεθειμένοι ωστόσο υπάρχει λίγη... όρεξη στις Βρυξέλλες, αλλά κυρίως στις πρωτεύουσες, να συζητηθεί αναλυτικά η Τουρκία, αφού οι ηγέτες είχαν πει Δεκέμβριο για να δώσουν ένα χρονικό περιθώριο στην Άγκυρα να αντιδράσει θετικά στις εκκλήσεις των Βρυξελλών.

Όλοι ωστόσο κατανοούν ότι κάτι πρέπει να γίνει για να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα, την οποία θεωρούν πάντως προσωρινή. όπως μας έλεγε Ευρωπαίος διπλωμάτης, η κίνηση Ερντογάν να επαναφέρει το Oruc Reis εκτιμάται ως μια προσπάθεια της Τουρκίας να σώσει τα προσχήματα στο εσωτερικό της. Δηλαδή παρόλο που η αποφαση της Συνόδου ήταν 3 παράγραφοι για διάλογο και μία για ενδεχόμενες κυρώσεις, η Τουρκία κράτησε τις κυρώσεις και θέλει να κάνει ένα σόου ως επίδειξη ισχύος.

Για αυτό οι Ευρωπαίοι κρατούν στάση αναμονής και θεωρούν ότι θα είναι προσωρινό και αυτό -όπως και τα Βαρώσια. Στο πλαίσιο αυτό, προς το παρόν δεν μιλάμε ξανά για κυρώσεις. Περιμένουμε πιο σκληρές λέξεις και μάλιστα στο πλαίσιο δήλωσης του Προέδρου Μισέλ και μάλλον όχι στα συμπεράσματα.

Πάντως οι διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι είναι στο χέρι Ελλάδας και Κύπρου να ζητήσουν άμεσα κυρώσεις τώρα, με προοπτική την έκτακτη Σύνοδο το Νοέμβριο που είναι για την Κίνα, αλλά είναι ευκαιρία γιατί οι ηγέτες θα ξανασυναντηθούν. Είναι ωστόσο δεδομένο ότι ομοφωνία δε θα υπάρξει για τις κυρώσεις, αφού υπάρχουν χώρες που εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις.

Τουρκίακρίση στη ΜεσόγειοαξιωματούχοςΕυρώπη