Πολιτική|14.10.2020 20:34

Ερντογάν: Θα δώσουμε στην Ελλάδα και την Κύπρο την απάντηση που τους αξίζει στο πεδίο της μάχης

Μαρία Ζαχαράκη

Οργή κατά της Ελλάδας και της Κύπρου έβγαλε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι θα απαντήσει αναλόγως στο πεδίο της μάχης. Μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι Αθήνα και Λευκωσία δεν τήρησαν τις «υποσχέσεις» τους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και για το λόγο αυτό θα αναλάβει ο ίδιος... δράση για να απαντήσει όπως τους αξίζει.

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε στο πεδίο της μάχης την απάντηση που αξίζει στην Ελλάδα και τον Ε/Κ τομέα, εφόσον δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά, χωρίς να εξηγεί σε ποιες υποσχέσεις αναφέρεται.

Ο Ερντογάν θα προσευχηθεί στη Μονή της Χώρας στις 30 Οκτωβρίου

Την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στη Μονή της Χώρας θα πραγματοποιήσει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 30 Οκτωβρίου, δίνοντας το «χρίσμα» του τεμένους και σε άλλο ένα μνημείο του χριστιανισμού.

Οι πόρτες της Μονής της Χώρας οι οποίες είναι κλειστές εδώ και δύο μήνες για λόγους μετατροπής του σε τζαμί θα ανοίξουν ξανά στις 30 Οκτωβρίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή μετά από 75 χρόνια.

Τα περίφημα ψηφιδωτά και οι αγιογραφίες θα καλυφθούν, όπως και στην Αγία Σοφία, με κουρτίνες. Η Μονή της Χώρας θα είναι ταυτόχρονα ανοιχτή τόσο ως τζαμί τις ώρες της προσευχής, όσο και ως αξιοθέατο για να την επισκέπτονται τουρίστες. Η Μονή της Χώρας κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. και μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί τον 16ο αιώνα.

Από το 1945 λειτουργούσε ως μουσείο, ωστόσο μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2019 μετατράπηκε σε τζαμί.

Το Σάββατο κι άλλα «καλά νέα» από τη Μαύρη Θάλασσα

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε για τις αποστολές όλων των τουρκικών ερευνητικών πλοίων και γεωτρύπανων αυτή τη στιγμή στις θάλασσες, υποστηρίζοντας ότι το Ορούτς Ρέις επέστρεψε στα καθήκοντά του, όπως είχε προγραμματιστεί.

«Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ που διεξάγει γεώτρηση στην περιοχή, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του για ένα χρονικό διάστημα, επέστρεψε στο λιμάνι για εργασίες συντήρησης. Μετά τη συντήρηση, υπό την προστασία του στόλου μας, θα ανοιχτεί και πάλι στη Μεσόγειο για νέες γεωτρήσεις.

Και το Ορούτς Ρέις, το ερευνητικό μας πλοίο, μετά τις εργασίες συντήρησης επέστρεψε στην αποστολή του στη Μεσόγειο.

Αντίστοιχα, και το πλοίο μας Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά συνεχίζει τις έρευνές του στη Μεσόγειο», ανέφερε ενώ στη συνέχεια προανήγγειλε και νέες αποκαλύψεις κοιτασμάτων στη Μαύρη Θάλασσα. Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα ταξιδέψει το Σάββατο στον Πόντο για να ανακοινώσει τα νέα καλά νέα από το γεωτρύπανο Πορθητής.  

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει την εφαρμογή κανενός σχεδίου που δεν σέβεται τα δικαιώματα, το δίκιο και τα συμφέροντα της χώρας του και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Τα Βαρώσια ανήκουν στους Τ/Κ κι ας ενοχλούνται…»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στα Βαρώσια, σημειώνοντας ότι αποτελεί σημείο ιστορικής καμπής για την Κύπρο. «Υπάρχουν κάποιοι που ενοχλούνται. Ποιοι ενοχλούται; Η Δύση ενοχλείται. Ποιοι ενοχλούνται; Η Ελλάδα ενοχλείται. Ποιοι ενοχλούται; Η νότια Κύπρος ενοχλείται. Αλλά και στο εσωτερικό υπάρχουν κάποιοι που ενοχλούνται. Αυτοί πραγματικά μας στενοχωρούν. Η περίκλειση πόλη των Βαρωσίων ανήκει στους Τούρκους της Βόρειας Κύπρου», διαμήνυσε, ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε την Ε/Κ πλευρά και την Ευρώπη για την κατάσταση που βρίσκεται το Κυπριακό. 

«Μας είχαν πει στο Μπούργκενστοκ να γίνει το δημοψήφισμα και μετά θα γίνει αυτό που πρέπει. Έγινε το δημοψήφισμα, ο βορράς ψήφισε 65% ‘ναι’ και ο νότος ψήφισε ‘όχι’. Παρότι είπαν ‘όχι’ τους ενέταξαν στην Ευρώπη. Έπρεπε να δώσουν μια μεγάλη οικονομική στήριξη στη βόρεια Κύπρο, αυτή τη στήριξη δεν την έδωσαν. Και ακόμη να τη δώσουν. Δεν τη δίνουν. Κι ενώ γίνονται όλα αυτά τώρα στα Βαρώσια, βγαίνουν με τον αέρα του ‘εδώ είναι δικά μας’» ανέφερε, προαναγγέλλοντας νέες εξελίξεις στην Κύπρο.

Έρχονται εξελίξεις στην Κύπρο

«Κι εγώ απευθύνομαι στους Τούρκους αδελφούς μου στην βόρεια Κύπρο για να τους πω: Αυτά τα εδάφη είναι δικά σας. Πρέπει να διεκδικήσετε αυτά τα εδάφη και την πολιτική βούληση που προστατεύει αυτά τα εδάφη. Πιστεύω ότι οι θα υπάρξουν διαφορετικές εξελίξεις στην Κύπρο. Εύχομαι αυτή η όμορφη εξέλιξη να είναι επωφελής για τους Τ/Κ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τουρκίακρίση στη ΜεσόγειοΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν