Πολιτική|14.10.2020 20:19

Σύνοδος Κορυφής: Ισχυρό κείμενο συμπαρασμάτων και κυρώσεις ζητεί η Αθήνα

Μαρία Ψαρά

Ένα ισχυρό σχέδιο συμπερασμάτων, που να φέρνουν την προοπτική των κυρώσεων πιο κοντά είναι ο σκοπός της Ελλάδας από τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει αύριο στις Βρυξέλλες. Αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να περιμένει η Αθήνα, δεδομένου του κλίματος που έχει διαμορφωθεί σε Βρυξέλλες και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί πως ακριβώς θα γίνει αυτό και σημείωσε ότι το ίδιο ισχυρό μήνυμα θα μπορούσε να δοθεί και με δήλωση του Προέδρου Σαρλ Μισέλ, στο τέλος της Συνόδου. Η ίδια πηγή χαρακτήρισε «λυπηρό» το ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει ξανά να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα λόγω των εξελίξεων. Σημείωσε ωστόσο, ότι με μικρά βήματα η επετεύχθη ήδη ο στόχος του να υπάρξει μια δαμόκλειος σπάθη.  

Η διπλωματική πηγή σημείωσε ότι τελευταίες εξελίξεις με το Oruc Reis προκάλεσαν αμηχανία στην ΕΕ. Παρόλο που έγιναν αντιληπτές ως «προσωπικό χαστούκι» στο Βερολίνο, η Γερμανία θέλει να δώσει χρόνο στην Τουρκία και δεν έχει συμφωνήσει σε ενεργοποίηση κυρώσεων. Η ίδια πηγή τόνισε ότι η στάση των υπολοίπων ηγετών θα κρίνει το αποτέλεσμα.

Το θέμα της Τουρκίας είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί μετά το τέλος των θεμάτων που βρίσκονται στην ατζέντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, δεν αποκλείεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να θέσει το ζήτημα την πρώτη μέρα της Συνόδου, δηλαδή την Πέμπτη, προκειμένου να γίνει η επεξεργασία ενός κειμένου που θα ενταχθεί στα συμπεράσματα.

κρίση στη ΜεσόγειοOruc ReisΤουρκίαΣύνοδος ΚορυφήςΓερμανίακυρώσεις