Πολιτική|15.10.2020 17:46

ΣΥΡΙΖΑ: Κομμένο στα μέτρα των τραπεζών το νομοσχέδιο για το πτωχευτικό

Βούλα Κεχαγιά

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών είναι κατά τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία το νομοσχέδιο για το πτωχευτικό με την κυβέρνηση να εξαντλεί την πολιτική της για την πρώτη κατοικία στις πτωχεύσεις και τους πλειστηριασμούς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αντιδρά έντονα στο νέο πτωχευτικό που συζητείται στη Βουλή, σχολιάζοντας ότι για πρώτη φορά πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα ενώ για πρώτη φορά εντάσσεται στην πτωχευτική περιουσία μέρος του μελλοντικού εισοδήματος του οφειλέτη, καθώς και η κύρια κατοικία ακόμη και φυσικών προσώπων ή νοικοκυριών.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, με το νέο πτωχευτικό ένας επαγγελματίας θα πτωχεύει όπως ένας έμπορος και ένα νοικοκυριό όπως μία επιχείρηση. Δηλαδή θα χάνει τα πάντα και για τα επόμενα τρία χρόνια δεν θα μπορεί να ασκήσει καμία επαγγελματική δραστηριότητα, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Για τον δανειολήπτη που το σπίτι του πλειστηριάζεται, για τα επόμενα τρίχα χρόνια οφείλει να δίδει στους πιστωτές του το μέρος του εισοδήματός του που υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης 611 ευρώ/μήνα, δηλαδή με λιγότερα χρήματα και από το όριο του ακατάσχετου. Στελέχη της Κουμουνδούρου αναφέρουν πως οι δανειολήπτες με το νέο πτωχευτικό θα βρίσκονται μεταξύ δύο επιλογών: να χάσουν το σπίτι τους με πλειστηριασμό ή να το χάσουν με την εκχώρηση της κυριότητας σε έναν ιδιωτικό φορέα και τη μετατροπή τους σε ενοικιαστές. Και μετά από 12 χρόνια ως ενοικιαστές θα πρέπει να διπλοπληρώσουν το σπίτι που έχουν χάσει για να το αγοράσουν ξανά στην εμπορική του αξία, χωρίς να υπολογίζεται ούτε το ποσό που είχαν εξοφλήσει από το αρχικό δάνειο ούτε τί πλήρωσαν ως ενοίκια επί μία 12ετία.

“Ωφελημένες θα είναι μόνο οι τράπεζες και όσοι δημιουργήσουν τον Ιδιωτικό Φορέα στον οποίο θα περνάνε τα σπίτια , στην ουσία “απαλλοτριώνοντας” τις μικρές λαϊκές ιδιοκτησίες” αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου σχολίασε πως η κυβέρνηση δεν βλέπει τη νέα κρίση που έχει ξεσπάσει και την ανάγκη διευρυμένης κοινωνικής προστασίας, αλλά “θέτει ως πρώτη και κύρια προτεραιότητα τη ρευστοποίηση των περιουσιών και την ικανοποίηση των απαιτήσεων των τραπεζών”. Επεσήμανε πως σε αυτό το νομοσχέδιο αποτυπώνεται η σκληρή εκτός τόπου και χρόνου και μακριά από τις κοινωνικές ανάγκες πολιτική της κυβέρνηση, αφού η πολιτική της για την πρώτη κατοικία έχει ως μόνη πυξία την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των τραπεζών.

ΣΥΡΙΖΑπλειστηριασμοίΈφη Αχτσιόγλουπρώτη κατοικία