Πολιτική|20.10.2020 21:46

Μιχάλης Ιγνατίου: Στα «κάγκελα» βουλευτές και γερουσιαστές για τον Ερντογάν

Newsroom

Τη δική του απάντηση δίνει το State Department αναφορικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία με αφορμή τη δοκιμή του πυραυλικού συστήματος S-400. Την ίδια ώρα Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές είναι στα «κάγκελΑ» με τις κινήσεις Ερντογάν καθώς η «προστασία» του από τον Ντόναλντ Τραμπ υπονομεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου «υπάρχει απάντηση από το State Department. Με αυτό το θέμα μας έχουν κουράσει πολύ. Το State Department ξεκαθάρισε τη θέση του για το οπλικό σύστημα και τις κυρώσεις που προβλέπουν οι αμερικανικοί νόμοι. Επέλεξε να το κάνει διότι στις ανακοινώσεις της Παρασκευής που καταδίκαζε τη δοκιμή είχε αφαιρεθεί η χαρακτηριστική φράση που συνόδευε όλες τις ανακοινώσεις από το 2018 για κυρώσεις βασισμένες στο νόμο CAATSA».

«Μάλιστα ο εκπρόσωπος του State Department απαντώντας σε ερώτηση του Open TV επεσήμανε ότι οι κυρώσεις παραμένουν πάντα στο τραπέζι. Συνεχίζουμε να τονίζουμε στο πιο ψηλό επίπεδο ότι η απόκτηση των S-400 παραμένει ένα μεγάλο εμπόδιο στη διμερή μας σχέση με την Τουρκία και στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία παραμένει σε κίνδυνο κυρώσεων στο πλαίσιο του σχετικού νόμου», υπογράμμισε ακόμη ο ανταποκριτής του Open TV.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή η Αμερική ενημέρωσε ανεπίσημα ότι έγινε η δοκιμή στη Σινώπη. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα στο συγκεκριμένο θέμα. Πέραν του ότι παραβιάζονται οι νόμοι του κράτους στέλνει και λάθος μηνύματα σε άλλες χώρες. Υπονομεύει την αμερικανική πολεμική βιομηχανία. Είναι σαν να λέει ότι "μπορείτε να αγοράσετε ότι θέλετε από τους εχθρούς της Αμερικής". Πάντως αρκετοί βουλευτές και γερουσιαστές έχουν "ανέβει" στα κάγκελα διότι η στάση του κ. Τραμπ να προστατεύει έναν ηγέτη όπως ο Ερντογάν υπονομεύει και τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Πάντως με τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένω κυρώσεις. Όμως εάν γίνει μία προσπάθεια για να αντιληφθεί ο κ. Τραμπ ότι η "απεξάρτησή" του από τον Ερντογάν θα τον βοηθούσε και ίσως να επηρέαζε κάπως το αποτέλεσμα των εκλογών. Ένας από αυτούς που νομίζουμε ότι το πιστεύει αυτό είναι ο Μάικ Πομπέο, ο οποίος προσπαθεί να τον βοηθήσει στις εκλογές αν και απαγορεύεται κάτι τέτοιο», υποστήριξε ο Μιχάλης Ιγνατίου.

«Ο Μάικ Πομπέο βρίσκεται στην επίλυση σημαντικών εξωτερικών ζητημάτων ενώ χθες το βράδυ μπήκε "σφήνα" στο θέμα του Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Κάλεσε στην Ουάσινγκτον τους υπουργούς Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, την Παρασκευή. Σκοπός του είναι να επιτύχει εκεχειρία με διάρκεια. Ρώτησα διπλωματική πηγή εάν υπάρχει περίπτωση να κληθούν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται. Ο λόγος που ρώτησα για το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι ο κ. Δένδιας στην επιστολή του ζητεί από τον κ. Πομπέο, οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους για να σταματήσουν την Τουρκία. Μάλιστα πρέπει να σημειώσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανοιχτή επικοινωνία με τον Μάικ Πομπέο και μπορούν να επικοινωνούν ανά πάσα στιγμή χωρίς κάτι τέτοιο να γίνεται γνωστό», κατέληξε ο ανταποκριτής του Open TV στην Ουάσινγκτον.

Ντόναλντ ΤραμπΤουρκίαS400Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκυρώσεις