Πολιτική|30.12.2018 08:16

ΚΙΝΑΛ: Γόρδιοι δεσµοί και ίσες αποστάσεις

Φώφη Γιωτάκη

και τις αναταράξεις που προκαλεί στο εσωτερικό του Κινήµατος Αλλαγής το διχαστικό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ - Ν∆ επιχειρεί να αποτινάξει η Φώφη Γεννηµατά εν όψει των κρίσιµων εκλογικών αναµετρήσεων.

Η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυµίζει την προσήλωσή της στη στρατηγική ανάκαµψης της παράταξης µέσα από την αυτόνοµη πορεία προς τις εκλογές: ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε προς τη Νέα ∆ηµοκρατία κλεφτές µατιές. Σταθερή πορεία µε επιθετική ρητορική και προς τους δύο εκπροσώπους του «κλίµατος τεχνητής πόλωσης». Μάλιστα, η κυρία Γεννηµατά έχει δώσει σαφή εντολή, κυρίως προς τους στενούς της συνεργάτες, να µην αποκλίνουν από τη «γραµµή», πολλαπλασιαστές της οποίας τους καλεί να αποδειχθούν µε τις δηµόσιες παρεµβάσεις τους.

Κατ’ αυτήν την έννοια δεν θα ήταν απρόσµενη η αντίδραση των διακριτικών αποστάσεων από τις πρόσφατες δηλώσεις του Σταµάτη Μαλέλη, του γραµµατέα Επικοινωνίας του κόµµατος, ο οποίος άνοιξε µεν τη συζήτηση των µετεκλογικών διληµµάτων, δεν απέφυγε δε να πάει ένα βήµα παραπέρα. Επανέλαβε τους όρους και τις προϋποθέσεις για προγραµµατικές συγκλίσεις, αλλά µε έντονα αντιδεξιά ρητορική επικαλέστηκε το σενάριο της «επανάληψης» των εκλογών µε απλή αναλογική, στην περίπτωση που η Ν∆ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναµία.

Η στρατηγική στόχευση, πάντως, της κυρίας Γεννηµατά παραµένει υπέρ της εκλογικής ενίσχυσης του «πραγµατικά προοδευτικού πόλου» και της ενσυνείδητης απόρριψης a priori κάθε κουβέντας για τη µετεκλογική στάση του Κινήµατος Αλλαγής. Με εµφατικό τρόπο ζητά «προοδευτική αλλαγή» και «ισχυρή εντολή» από τους πολίτες, προσπαθώντας να υψώσει τη «σηµαία» του κοινωνικού κράτους. «∆εν θα γίνουµε συµπλήρωµα στους αριθµούς για το µοίρασµα αξιωµάτων χωρίς προγραµµατικές συγκλίσεις. Θέλουµε και εργαζόµαστε για ένα προοδευτικό µοντέλο διακυβέρνησης που θα εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα και την οριστική έξοδο από την κρίση» λέει η Φώφη Γεννηµατά, υπογραµµίζοντας ότι «η ψήφος στη Νέα ∆ηµοκρατία αναπαράγει την κρίση και συντηρεί τον ψευδεπίγραφο προοδευτικό ΣΥΡΙΖΑ».

Κοινή εκτίµηση στο Κίνηµα Αλλαγής είναι ότι το κυβερνών κόµµα και η Νέα ∆ηµοκρατία σερβίρουν και τροφοδοτούν το τοξικό κλίµα, µε στόχο τη λεηλασία της Κεντροαριστεράς στις προσεχείς εκλογικές αναµετρήσεις. Αναµένουν σφοδρότερες επιθέσεις πολιορκίας ένθεν κακείθεν. Φιλοδοξούν, όµως, να σπάσουν το δίπολο, αρκεί να αποφεύγουν µεθοδικά τις «παγίδες» των θολών φραστικών µηνυµάτων. Πιστεύουν, επίσης, ότι η πλήρης διάταξη µάχης µε την παρουσίαση των υποψηφίων θα υποστηρίξει τη στρατηγική προσέγγισης της κινούµενης άµµου στην ευρύτερη Κεντροαριστερά.

Πρόκειται για µια δύσκολη και ειδική αποστολή που, σύµφωνα µε πληροφορίες, θα αρχίσουν να ξεδιπλώνουν βήµα βήµα µετά τις γιορτές. Το πρώτο µέληµα της Χαριλάου Τρικούπη, λοιπόν, είναι να διαµορφώσει το ενιαίο µήνυµα προς πάσα κατεύθυνση. Ποντάρει στο «σχέδιο Ελλάδα» και στην απήχηση που θα έχει στα χαµηλά εισοδήµατα και στην καθηµαγµένη από την οικονοµική κρίση µεσαία τάξη. Όσον αφορά στη Συµφωνία των Πρεσπών και τις καθοριστικές εξελίξεις που αναµένονται από τον Ιανουάριο κιόλας, η απάντηση θεωρείται για τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δεδοµένη: Είµαστε υπέρ της επίλυσης του «Μακεδονικού» και θα καταψηφίσουµε τη συµφωνία, διότι δεν υπερασπίζεται τα εθνικά συµφέροντα.

Το δεύτερο και εξίσου σηµαντικό βήµα παραπέµπει στο έγκαιρο κόψιµο των «γόρδιων δεσµών» σχετικά µε την υποψηφιότητες, και δη των κορυφαίων στελεχών. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής σκοπεύει µε διαδοχικά τετ α τετ να συµπληρώσει το παζλ. Οι ίδιες πληροφορίες επισηµαίνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα κατέβει στην Αχαΐα, όπου το Κίνηµα Αλλαγής κατάφερε και µέσα στα χρόνια της κρίσης να διατηρήσει σηµαντικές δυνάµεις µε κυρίως «παπανδρεϊκή ρίζα». Η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου θα ανακοινωθεί µετά την επιστροφή του από την Κίνα και, όπως λέγεται, θα προηγηθεί ένα ραντεβού µε τη Φώφη Γεννηµατά. Θέµα χρόνου θεωρείται και η αποσαφήνιση των προθέσεων τόσο της ηγεσίας όσο και του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά µε την κάθοδό του. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και νυν βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης δεν έχει ακόµη ανοίξει τα χαρτιά του και στέλνει γριφώδη µηνύµατα. Ω στόσο συντηρούνται παρασκηνιακά οι συζητήσεις για την κάθοδό του στο Επικρατείας, όπου δεν αποκλείεται η κάθοδος του αρχηγού της ∆ΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Το σίγουρο είναι ότι οι διάφοροι «γόρδιοι δεσµοί» είναι στα χέρια της προέδρου του Κινήµατος Αλλαγής, που µε πρόσφατη κίνησή της άρχισε να ξεκαθαρίζει το τοπίο του ευρωψηφοδελτίου. Μετά την οριστική κάθοδο της Εύας Καϊλή στις ευρωεκλογές, αναµένεται µε ενδιαφέρον το «κλείδωµα» της υποψηφιότητας του βασικού αντιπάλου της Φώφης Γεννηµατά για την ηγεσία, του Νίκου Ανδρουλάκη. Παρότι αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης είχε εκφράσει τη βούλησή του να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην Ευρωβουλή, εντούτοις µετά και το σήµα Γεννηµατά να συµβάλει στη «µητέρα των µαχών» σκανάρει την κάθοδό του στον Βόρειο Τοµέα της Β' Αθήνας, όπου το ΚΙΝΑΛ εξασφαλίζει έτσι κι αλλιώς έδρα. Τη µάχη της Ευρωβουλής θα δώσει ο νυν δήµαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καµίνης ο οποίος πυκνώνει τις επαφές του ανά την Ελλάδα. Με τη συνέντευξή του δε στο «Εθνος της Κυριακής» εξηγεί τον λόγο της απόφασής του να κατέλθει µε «σταυρό» στις ευρωεκλογές και ο Νίκος Παπανδρέου, ενώ, όπως λένε αρµόδιες πηγές, η ευρωλίστα θα συµπληρωθεί µε πρόσωπα από όλες τις γενιές και τις τάσεις της Κεντροαριστεράς. 

ΚΙΝΑΛΦώφη Γεννηματά