Πολιτική|22.10.2020 20:28

Πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα: Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα

Βούλα Κεχαγιά

Φρένο στην ψήφιση του νέου πτωχευτικού κώδικα έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταθέτοντας πρόταση μομφής εις βάρος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, κίνηση που αιφνιδίασε πολιτικά την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός ετοιμαζόταν για το νέο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό για τον covid-19 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωνε στη Βουλή πως το κόμμα του θα αξιοποιήσει όλα τα όπλα που διαθέτει για να εμποδίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου-εκτρώματος καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας εις βάρος του Χρήστου Σταϊκούρα.

Η πρόταση υπογράφεται από το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρόκειται για μία κίνηση ματ εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καταδεικνύει την σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής της γραμμής με αιχμή τα κοινωνικά θέματα, την οικονομία και με ορίζοντα την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με πηγές στην Κουμουνδούρου η ιδέα για να αποτραπεί η ψήφιση του αντικοινωνικού όπως χαρακτηρίζεται νέου πτωχευτικού κώδικα έπεσε στο τραπέζι από την πρώτη στιγμή που άρχισε η προετοιμασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συζήτησή του στη Βουλή με fast track διαδικασίες.

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα

Όμως η απόφαση ελήφθη από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα το πρωί της Πέμπτης στην διάρκεια σύσκεψης που συγκάλεσε στο γραφείο του στη Βουλή με την συμμετοχή της γραμματέως της ΚΟ, του συντονιστή των τομέων, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και των αρμόδιων τομεαρχών.

Με τη πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμφώνησαν άπαντες σχολιάζοντας ότι αποτελεί χρέος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της «να μην περάσει το εκτρωματικό νομοσχέδιο που λεηλατεί την ιδιωτική περιουσία με πρόσχημα την πανδημία και τις συνέπειές της».

Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα κατά το κλείσιμο της παρέμβασής του στη Βουλή απ’ όπου απουσίαζε ο πρωθυπουργός. «Δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση που λείπει ο κ. Μητσοτάκης από τη σημερινή συζήτηση και ψήφιση ενός εκτρωματικού νομοσχεδίου για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Για εκατοντάδες χιλιάδες υποψήφιους φτωχούς. Νεόπτωχους της διακυβέρνησης Μητσοτάκη» είπε στο ξεκίνημα της ομιλίας του.

Αργότερα απευθυνόμενος στον παρόντα Χρήστο Σταϊκούρα σχολίασε ότι η πρώτη κατοικία προστατεύτηκε ακόμη και στα οκτώ χρόνια των μνημονίων για να τού ζητήσει να το αποσύρει αμέσως. Κάτι που βεβαίως δεν έγινε προκαλώντας το αίτημα για κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του υπουργού Οικονομικών που εισηγείται «αυτό το έκτρωμα, το νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών».

«Ανακοινώνω στο σώμα ότι με βάση το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής καταθέτουμε πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού που εισηγείται αυτόν τον νόμο έκτρωμα. Τον νόμο της πτώχευσης, της χρεοκοπίας ακόμη και φυσικών προσώπων και νοικοκυριών. Τον νόμο της ρευστοποίησης της περιουσίας τους. Τον νόμο που μετά από οκτώ χρόνια προστασίας εντός των μνημονίων, έρχεται να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πρόσθεσε πως «δεν θα σας αφήσουμε να κατεδαφίζετε την προστασία της πρώτης κατοικίας και να πτωχεύετε τους Έλληνες στα μουλωχτά. Σαν τους κλέφτες».

Η απάντηση Σταϊκούρα στην πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Απαντώντας στην πρόταση μομφής ο υπουργός Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας είπε:

Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα. Μας έχει συνηθίσει σε τέτοια εκφορά λόγου και είπε βαριές λέξεις που δεν τιμούν δημόσιους λειτουργούς.

Είπε ότι το νομοσχέδιο συζητείται στα μουλωχτά, όταν συζητείται 7 μήνες και μας χαρακτήρισε υπηρέτες συμφερόντων. Του υπενθυμίζω «Αιδώς Αργείοι». Θέλει πολύ θράσος να τοποθετείται κανείς στην αίθουσα αυτή με τον τρόπο αυτό.

Είχε πει ο κ. Τσίπρας όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί στην Ελλάδα και κάνατε 25.672 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Είχατε πει κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη και μετά ο υπουργός είπε ότι είναι καλοί για τράπεζες και κοινωνικούς λόγους. Είχατε πει για νέα συσσάχθεια και σεις καταργήσατε πρώτη κατοικία και είχατε πει και διαγραφή χρεών και τελικά πήγατε στους φορολογούμενων για ανακεφαλαιοποίηση.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςπτωχευτικός κώδικας